Toppchef offer i svindelhärva

Bedragare stal Jarnheimers namn och blåste staten på 47 miljoner

NYHETER

Med hjälp av förfalskade namnteckningar lurade bedragarna till sig 47 miljoner kronor.

Lars-Johan Jarnheimer, vd för Tele2, var en av "målvakterna" i bedrägerihärvan.

- Det är otäckt att ingen reagerade, säger Lars-Johan Jarnheimer.

Foto: PETER KNOPP
"DET ÄR OTÄCKT" Av misstag använde sig bedragarna av Lars-Johan Jarnheimers andranamn Bert. Men det hindrade dem inte från att lura till sig nära 47 miljoner kronor.

1998 kallades Lars-Johan Jarnheimer till ekoroteln. Skälet var att ett av "hans företag" lurat till sig 47 miljoner kronor på falska momsavdrag, skriver Dagens Industri. Men företaget, Allphonic Sweden, existerade inte och Lars-Johan Jarnheimers och Per Wejkes, Allgons dåvarande vd, namnteckningar var förfalskade.

- Trots att bedragarna använde sig av mitt andranamn, Bert, så lyckades de lura skattemyndigheterna och patent- och registreringsverket, säger Lars-Johan Jarnheimer.

"Det perfekta brottet"

I två års tid lurade de falska bolaget till sig hela 47 miljoner kronor. Utan att någon reagerade. Den största utbetalningen från skattemyndigheten gjordes i februari 1997. Den var på 11,9 miljoner kronor.

Pengarna försvann omedelbart via ett postgirokonto till USA. Polisen har inte lyckats spåra vem eller vilka som låg bakom kuppen.

- Två av Sveriges största börsnoterade företag stod som ägare, det gjorde väl att ingen funderade så mycket på de stora summorna, säger Lars-Johan Jarnheimer.

- Det här är det perfekta brottet, säger kriminalinspektör Paulo Silander till Di. Det var han som skötte utredningen. Han säger också:

- De har vetat exakt hur de skulle gå till väga. De som gjort det här har varit mycket kunniga i hur olika svenska system fungerar och det tyder på att de varit flera.

Skattemyndigheterna började ana oråd

Efter en tid började dock skattemyndigheten ana oråd. Men det räckte med ett brev från en icke existerande revisor och några falska fakturor för att utbetalningarna skulle fortsätta.

- Det här har, mig veterligen, aldrig hänt mig förut. Men uppenbarligen finns det brister i systemet, säger Lars-Johan Jarnheimer.

De 47 miljonerna är fortfarande spårlöst försvunna.

Petra Axlund