”Vi är alldeles för få för att vara bland de bästa”

Lasse Brink har Bajen Fans högst på sin lista

NYHETER

Bajen Fans är Sveriges bästa supportrar. Kvastarna platsar inte ens på sin egen topp fem-lista.

- Vi är för få. Så enkelt är det, säger ordförande Lasse Brink, 34.

Foto: PETER KJELLERÅS
Landets bästa fans tillhör Hammarby, enligt Kvastarna. "De hörs bäst, har bäst tifo och rätt attityd", lyder ordförande Lasse Brinks motivering.

Idéerna finns, kunnandet finns. Kvastarna har allt en bra supporterförning kan önska sig. Utom mycket folk i klacken.

- De andra supporterföreningarna undrar nog varför vi inte är fler. Vi har ju haft stora framgångar och borde rimligtvis fått fler anhängare.

Realistisk ordförande

Allsvenskans övriga supporterföreningar har alla placerat sig själva bland de fem bästa på sina rankingar. Halmstadanhängarna är ödmjukare än så. I alla fall Lasse Brink.

- Nej, jag är inte ödmjuk. Bara realistisk.

Svenska mästarnas supporterklubb har 200 medlemmar. Det ständiga bottengänget Hammarby har 3 500 anhängare i Bajen Fans.

Kvastarna kan avundsjukt se på upptagningsområdet i Stockholm. Varumärket Bajen är heller inget HBK kan tävla med. Men Lasse Brink anser att det inte bara är antalet medlemmar som gör Bajen Fans så bra.

- De visar alltid så stort engagemang. Medlemmarna är lojala och stöttar sitt Hammarby i vilken sport det än gäller.

Enligt Lasse Brink är Bajen Fans snäppet bättre än huvudstadskonkurrenterna Black Army och Djurgården. Bättre tifo och större uppfinningsrikedom är vinstreceptet.

Konfettikanoner funkade inte

- Bajen Fans vågar pröva olika nya idéer. Jag hörde att de för något år sedan köpte några dyra konfettikanoner från Italien. Problemet var bara att de inte fungerade...

Lasse är positiv till hur supporterkulturen har utvecklats i Sverige under de senaste åren. Men samtidigt vet han att de svenska klackarna kan bli bättre på allt. Det finns mycket att ta efter hos de europeiska topplagens fans.

- De perfekta fansen sjunger som engelska supportrar, ordnar tifo som i Italien och har samma inställning som skotska landslagets fans.

Kanske finns det potential till perfekta fans i Kvastarna. Men det lär dröja innan de når europeisk klass.

- Vi är nog sjunde-åttonde supporterklubb i allsvenskan. Jag skulle sätta en svag tvåa på oss. Vår styrka är att vi inte hatar, utan bara jobbar för att visa kärlek till vårt lag. Vi har också många finurliga ramsor. Men, som sagt, vi måste bli fler.

Frågan är hur många SM-guld det krävs för att få ihop en stor klack.

Här är landets fem bästa fotbollsfans enligt

Lasse Brink

, ordförande i Halmstads supporterförening Kvastarna.

Johan Fyrk