Guliganerna hyllas – men Bajen Fans är förebilden

Torbjörn Lindeberg: 1990 tittade många snett på oss

NYHETER

Guliganerna är älskade.

Av andra - och av sig själva.

- Hade alla supporterklubbar haft samma inställning som vi skulle hela kulturen sett annorlunda ut, säger vice ordföranden Torbjörn Lindeberg, 47.

Foto: PETER KJELLERÅS
Hammarbys fans regerar när Guliganerna rankar de fem bästa supporterskarorna i den allsvenska fotbollen. Själva hyllas Elfsborgs supportrar av konkurrenterna - och sig själva. Genom sin positiva attityd lägger Guliganerna beslag på andraplatsen.

Tillsammans med Elfsborgssupportern Hans Gabrielsson, 32 och tifoansvarige Anders Jonsson, 16, har Lindeberg listat allsvenskans fem bästa supporterklubbar.

Hat överskuggar tifo och sånger

Förstaplatsen är odiskutabel.

- Hammarbys fans är helt enkelt kanonbra på alla sätt; tifo, sånger, attityd. Vi laddade med dem i måndags och det var som vanligt riktigt skoj, säger Lindeberg.

- Bajen Fans är förebilden för andra supporterklubbar och deras ordförande, Mange Wilhelmsson, har jag haft bra kontakt med i flera år.

Huvudkriteriet för Guliganerna är attityd och inställning.

Låter man hatet ta över spelar det ingen roll hur häftiga tifon man har eller hur balla sångerna är.

Hårda toner platsar inte

- Det är det nya att vara ödmjuk. Vi började 1990 och många tittade snett på oss för att vi inte hade några hatramsor. Men tittar man på nystartade supporterklubbar som Patronerna i Sundsvall och Getingarna på Hisingen så kör de samma linje.

- Black Army och Änglarna har en hårdare ton vilket gör att de inte platsar på vår ranking, säger han.

Det gör däremot MFF Support och Peking fanz. Två klubbar som inte

hade med Guliganerna på sina listor

(se aftonbladet.se), men som får västgötskt beröm.

"Det finns alltid idioter"

- Peking fanz har verkligen fått fart på döda Norrköping och gör ett bra jobb. Och så har vi kul med dem, precis som vi har med Malmö - som ofta sticker ut hakan, men som är trevliga killar.

Med tanke på händelserna i Djurgårdens match mot Malmö FF, där nidramsor dominerade, känns det lite märkligt att ni har Järnkaminerna på tredje plats?

- Ja, men jag tycker att deras styrelse gör ett makalöst jobb som de sällan får beröm för. Det finns alltid idioter - inte minst i de stora klackarna, men det ska inte alla övriga behöva få skit för.

Föraktar hat och våld

Kvastarna i Halmstad är den enda supporterklubben Guliganerna inte har någon kontakt med.

- Fråga mig inte varför, det bara

är så. Men vi är

absolut inga fiender, några sådana har vi inte. Om man bortser från de enskilda rötäggen som tycker fotboll, hat och våld hör ihop, säger Torbjörn Lindeberg.

Här är landets fem bästa fotbollssupportrar enligt Guliganernas

Torbjörn Lindeberg

,

Hans Gabrielsson

och

Anders Jonsson

.

Mathias Gurestam