”Det är många som har gått över till Bajen Fans”

NYHETER

Peking Fanz har växt lavinartat de senaste åren. Men fortfarande har de långt kvar till allsvenskans bästa supportrar - Bajen fans.

- De har flest folk på arenorna, flest som organiserar och så har de en enorm vi-känsla, säger Peking Fanz vice ordförande Tim Adolfsson, 24.

Själv har han dubbla känslor till bajarna. I början av 90-talet hade IFK ingen organiserad klackverksamhet. När Hammarby kom på besök med sin stora supporterskara, var det många på Idrotts-parken som blev imponerade. Flera så imponerade att de gick med i Bajen Fans.

- De bytte lag. Så får man bara inte göra. Vi har förlorat många till Bajen Fans och det gör ont när man tänker på det.

Flera medlemmar från Norrköpings förra supporterförening The Lords, är nu bajare.

- Vi brukar kalla dem Pekingbajare. Jag förstår inte hur de kan känna någon gemenskap med ett Stockholmslag.

Viktigt med vi-känslan

Något som är viktigt för en klack är vi-känslan, att alla som står och hejar känner samhörighet.

Tim anser att Bajen Fans har just denna samhörighet, de är arbetargänget från Södermalm. Men han menar samtidigt att vi-känslan inte är helt genuin.

- De har så många i klacken som inte kommer från Stockholm. Därför är det lite konstigt när de står och skriker ”Spela fotboll, bondjävlar” och ”Söder bröder glöder”.

De två andra Stockholmslagens fans får placeringarna fyra och fem på Peking Fanz ranking, trots att de enligt Tim Adolfsson hörs bättre än den egna klacken och MFF Support.

- Det viktigaste är att stödja sitt lag. Både Järnkaminerna och Black Army har problem med hat-ramsor och bråkiga element i klacken. Skillnaden är att Järnkaminerna försöker ta tag i det.

När Tim Adolfsson och några matchklädda kamrater var på väg hem efter en match mot AIK för två år sedan, åkte en buss med AIK-fans förbi.

Blev jagade av Black Army

Bussen stannade och släppte ut ett gäng Black Army-medlemmar som satte fart mot Norrköpingssupportrarna. Tim och de andra fick avsluta kvällen med en löptur hemåt.

- Jag har alltid en viss känsla när jag tänker på AIK:s fans. Om man går omkring själv runt Råsunda, vill man inte ha några IFK-kläder på sig. Det känns inte tryggt.

Turnering för gemenskap

Malmös anhängare, MFF Support, är inga bråkstakar. I juli arrangerar de i stället en fotbollsturnering för supportrar. Allt för att främja gemenskapen och öka förståelsen mellan lagens fans. I Malmö är också supporterkulturen på uppåtgående, efter flera år av dåliga publiksiffror.

IFK Göteborgs supportrar Änglarna platsar inte på Tims fem i topp-lista. Detta kan till stor del bero på deras usla tifo. Ofta har de inget tifo alls.

Peking Fanz brukar ta tillfället i akt och smäda sina kollegor med ramsan: ”Har vi sett nåt Ängla-tifo? Nae, nae.”

Johan Fyrk