Tjetjenien: 51 döda hittade i massgrav

Rapport om ryska övergrepp avslöjas inför Göran Perssons resa till Moskva

NYHETER

Ryssland har avsiktligt dolt de övergrepp och grymheter som begicks under Tjetjenien-kriget.

Bland annat har de velat sopa undan spåren efter 51 döda tjetjener som hittades i en massgrav intill en rysk militärbas.

Det framgår av en rapport från New York-baserade organisationen Human Rights Watch, HRW.

Kropparna hittades i en massgrav nära den ryska militärbasen strax utanför Tjetjeniens huvudstad Grozny i februari. I graven fanns de döda kropparna av 51 tjetjenska män och kvinnor som uppenbarligen avrättats utan vidare.

Greps av ryska styrkor

Bara 19 av de återfunna kropparna, som hittades en kilometer från militärbas i byn Dachy, blev identifierade. Resten grävdes åter ner utan att släktingar spårats eller utan att ordentliga obduktioner genomförts.

Av de 19 som identifierades sågs 16 stycken senast när de greps av ryska styrkor, enligt rapporten.

"Värsta övergreppen"

- Rapporten är ett kraftfullt bevis för några av de värsta övergreppen under Tjetjenienkriget, säger verkställande direktören Holly Cartner vid HRW i rapporten.

Hon tilläger också:

- Den här veckan är en lysande möjlighet för ledare från FN och EU att få svar på alla frågor från den ryska regeringen och att ställa krav på en grundlig utredning.

Persson möter Putin

I morgon kommer EU-topparna med ordförande Göran Persson i spetsen att besöka Moskva där de ska träffa president Vladimir Putin. USA:s utrikesminister Colin Powell kommer också att träffa Putin i Washington under fredagen.

I tisdags uppmanade FN:s generalsekreterare Kofi Annan, under ett besök i Moskva, president Putin att tillåta att FN skickar en inspektör till Tjetjenien, uppger BBC.

"Övertygad att Tjetjenien tas upp"

Göran Persson hade under onsdagen inte tid att kommentera rapporten eller huruvida han tänker utöva eventuella påtryckningar när han träffar Putin under torsdagen.

– Jag är helt övertygad om att Tjetjenien kommer att tas upp under toppmötet. Statsministern har diskuterat frågan med Putin tidigare, senast under EU-toppmötet i Stockholm. Att ta upp frågan hela tiden är också ett sätt att sätta press på regimen att medverka till en förbättring av läget, säger Jan Larsson, presschef för statsrådsberedningen.

30 döda det senaste dygnet

Våldsamheterna är långt ifrån över i Tjetjenien, bara under det senaste dygnet har 15 ryska soldater och 15 civila dödats uppger tjetjenska myndigheter.

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM