Historiska plywoodskivor hittades i mellanvägg

Solidaritets 21 krav förändrade världen

NYHETER

WARSZAWA

Den fria fackföreningsrörelsen Solidaritets 21 krav på de kommunistiska makthavarna i Polen i augusti 1980 kan snart komma att klassificeras som ett av de skrivna dokument som förändrat världshistorien.

Solidaritet i Gdansk har återfunnit de plywoodskivor på vilka kraven först tecknades ned av en av de strejkande arbetarna på Leninvarvet för 21 år sedan.

Foto: PETER KNOPP
GDANSK 1980 Strejken på Leninvarvet i Gdansk 1980 som leddes av dåvarande elektrikern Lech Walesa blev början till slutet för kommunismen och Kalla kriget.

På Unescos lista över skrivna dokument som förändrat världshistorien finns bland annat fredstraktaten från Versailles efter första världskriget och Copernicus manuskript till "De revolutionibus orbium caelestium" där han beskrev hur planeterna kretsar runt solen.

I denna ädla samling hoppas nu Polen att också de strejkande varvsarbetarnas krav från 1980 ska få plats.

Sökte länge efter original

Unesco har redan tidigare på polsk begäran övervägt ett liknande beslut. Det första förslaget var att den överenskommelse som varvsarbetarna under Lech Walesas ledning efter en knapp månads strejk i slutet av augusti 1980 slöt med den dåvarande polska regeringen skulle bli det "historiska" dokumentet.

Efter intensivt letande visade det sig dock att varken Solidaritet eller den polska regeringen i sina arkiv kunde hitta något av de två originalen.

Därmed föll förslaget, eftersom Unesco måste basera sitt beslut på originaldokument.

Regimen tvingades på knä

Solidaritet har nu i stället, också efter ett intensivt sökande, hittat de plywoodskivor på vilka arbetarnas krav första gången formulerades, krav som den kommunistiska regimen sedan tvingades acceptera.

De polska arbetarnas seger i augusti 1980, då den första fria fackföreningen i det kommunistiska Europa legaliserades, fick ett avbräck ett år senare när regeringen införde undantagstillstånd och internerade Solidaritets ledare.

Gömdes i mellanvägg

Plywoodskivorna fördes då hem till en Solidaritetfunktionär i Gdansk som konserverade dem enligt konstens alla regler och byggde in dem i en mellanvägg på vinden. Där har de funnits tills för några veckor sedan, då de plockades fram för att nu presenteras för den Unesco-kommission som avgör vilka dokument som bidragit till att förändra historien.

Solidaritets tillkomst anses ha varit av avgörande betydelse för det kommunistiska imperiets sammanbrott i början av 1990-talet.

Peter Johnsson/TT