Yxmannen som högg flicka död

Hittades av vårdare på toalett

NYHETER

Den 26-årige mannen högg en sexårig flicka i huvudet med en yxa och fördes till den mest bevakade avdelningen på den regionspsykiatriska kliniken i Växjö.

Trots det lyckades han ta sitt liv på en toalett under tisdagskvällen.

- Varje vettig människa måste känna en viss chock över det hela. Den utredning som Socialstyrelsen håller på med blir naturligtvis utvidgad i och med detta, säger Lennart Rinde,r medicinalråd på Socialstyrelsen, till Aftonbladets nätupplaga.

Den 26-årige man som i början av maj attackerade en 6-årig flicka och hennes kamrat i en lekpark i Ljungby tog sitt liv på den regionspsykiatriska klinik där han vårdades.

Mannen, som var dömd till rättspsykiatrisk vård, lyckades innan överfallet rymma från en rättspsykiatrisk klinik i Ljungby Mannen fördes efter gripandet till en klinik med högre säkerhetsgrad för att garantera säkerheten. I går kväll hittades han död på en toalett av en vårdare, rapporterade Sveriges Radio Kronoberg.

En gång i kvarten

Mannen bevakades enligt sjukhuset en gång i kvarten och sjukhusdirektör Talis Vasko säger att han inte kan inte se att det som inträffat är sjukhusets fel.

- Det går inte att ha säkrare rutiner. Vi gör 10 000-15 000 bedömningar om året. Visst kan man nu i efterhand säga att det hade varit bättre om personal hade varit med hela tiden, men den bedömningen gjordes inte, säger han till TT.

Att gå in till patienten en gång i kvarten betraktas som en hög bevakningsgrad. Sjukhusdirektören menar att om risken för självmord bedömts som ännu högre hade alternativet varit att alltid ha personal i 26-åringens närhet.

Hög personaltäthet

Beslutet fattades inte på grund av brist på personal, betonar Vasko. Personaltätheten är hög på avdelningen, som ska vara den säkraste på den regionpsykiatriska kliniken i Växjö.

Vasko tycker inte att händelsen motiverar någon översyn av rutinerna.

Fallet med mannens rymning utreds sedan tidigare av Socialstyrelsen.Även självmordet kommer att anmälas och utredas av Socialstyrelsen som kritiserade säkerheten inom psykvården hårt efter att mannen rymt.

”En fruktansvärd händelse”

– Det är en fruktansvärd händelse och ett mycket starkt incitament till att väcka frågor om säkerheten och skyddet för allmänheten, sa Lennart Rinder till Göteborgsposten efter att de bägge flickorna överfallits av den förrymde mannen.

Han försäkrade att han personligen kommer att driva frågan om att höja skyddsnivån.

– En självklarhet är naturligtvis att vår utredning tar upp även detta, säger han i dag.

Ville bli skjuten av polisen

Det har tidigare framgått att 26-åringen sagt sig hoppas att hans våldshandlingar skulle leda till ett polisingripande, som skulle resultera i att polisen sköt honom till döds. I stället kunde polisen efter yxhuggen gripa mannen utan att han fick några allvarligare skador.

Föräldrarna till 26-åringen har efter den händelsen polisanmält den länspsykiatriska klinikens personal för tjänstefel.

Föräldrarna varnade

Föräldrarna varnade personalen i förväg om sonens planer på att rymma. Personalen borde då ha flyttat honom till den säkrare regionpsykiatriska kliniken, anser föräldrarna. I polisanmälan kritiserar de också att personalen lät skära ned på sonens medicinering.

Varje år tar 50-100 patienter som vårdas på psykiatrisk klinik livet av sig.

- Det ligger ju i sakens natur att är man svårt psykisk sjuk så har man tidvis en väldig läggning åt suicid, säger Lennart Rinder.

Annika Sohlander, TT