Flottiljer i Uppsala och Ängelholm läggs ner

”Ett dåligt beslut för försvaret”

NYHETER

ÄNGELHOLM

Flottiljerna i Uppsala och Ängelholm fick dödsstöten av riksdagen på onsdagen.

Kvar blir de fyra flottiljerna i Ronneby, Lidköping, Östersund och Luleå och vid en av dessa ska flygskolan ligga.

- Bra att det äntligen blev ett beslut, sade försvarsminister Björn von Sydow.

Beslutet togs med röstsiffrorna 189-77 och 51 ledamöter avstod från att rösta. Socialdemokraterna, centern, folkpartiet och vänsterpartiet röstade för.

Genom att både Uppsala- och Ängelholmsflottiljen läggs ner försvinner de enda som i dag utbildar piloter.

Riksdagen beslöt sig för ett alternativ som inte ens var påtänkt av försvaret. Flertalet riksdagsledamöter är dessutom rörande överens om att dagens beslut inte är det bästa för försvaret.

Ett sista försök

Mot den bakgrunden gjorde bland annat Uppsalapolitikern Lennart Hedquist (m) ett sista försök och yrkade på regeringens ursprungliga proposition om att flygskolan skulle flytta till Uppsala, trots att han inte aktivt ville stödja det.

Men vid omröstningen fick propositionen bara stöd av tre riksdagsledamöter från Uppsala: Mikael Oscarsson (kd), Harald Nordlund (fp) och Rigmor Stenmark (c). Ingen socialdemokrat röstade för den.

Flygskolans placering har varit en lång utdragen affär. I bakgrunden finns förra årets försvarsbeslut som m, kd och mp ville riva upp och socialdemokraterna till varje pris behålla.

Uppsala offrades

Inför hotet att moderaterna, kristdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet skulle göra gemensam sak, fälla propositionen och rädda F10 i Ängelholm offrade socialdemokraterna Uppsala. De fick v och fp med sig.

Oppositionen anser att dagens beslut har allvarliga konsekvenser för försvaret, samtidigt som det kostar onödigt mycket.

Men försvarsminister Björn von Sydow tycker det är positivt att det äntligen blev ett klart majoritetsbeslut i riksdagen.

- Den här frågan har diskuterats i 15 månader och det var på ti den att det äntligen blev ett beslut, sade Björn von Sydow till TT.

Diskutera med ÖB

Han ska nu diskutera med ÖB och försvarsmakten om hur man på bästa sätt ska genomföra riksdagsbeslutet, främst ekonomiskt och personalpolitiskt.

- Det ska ske så snabbt som möjligt med hänsyn till de inblandade, sade han.

Enligt von Sydow innebär inte beslutet att all militär verksamhet läggs ner i Uppsala eftersom F20 och andra skolor, till exempel flygbefälsskolan, ska finnas kvar. Däremot försvinner all militär verksamhet från Ängelholm.

Östersund räddat

Men F4 i Östersund har räddats kvar.

- Det här är ett glädjande besked för hela Jämtland. Det visar att det tidigare riksdagsbeslutet att satsa på starka garnisonsorter fortfarande har bäring, och det är väldigt glädjande, säger Pär Jönsson, kommunstyrelseledamot (m) i Östersund till TT.

- Den fråga som fortfarande återstår, och som det varit diskussioner om så länge nu, är var flygskolan ska ligga, säger han.

Pär Jönsson menar att den bör ligga i Östersund.

- Jag anser att vi har väldigt goda möjligheter för utbildningen. Dels bedrivs redan viss vidareutbildning av Viggenpiloter här, dels har vi tillräckligt luftrum och de faciliteter som behövs, säger han.

Lillemor Idling/TT