16-årig mobbare fick dagsböter

Men skolan i Sävar får största kritiken – rektorn riskerar åtal

NYHETER

UMEÅ

En 16-årig pojke dömdes på onsdagen av Umeå tingsrätt till 80 dagsböter för olaga tvång mot en skolkamrat.

Men det var skolan i Sävar som fick den största kritiken sedan det omtalade mobbningsfallet avgjorts.

Såväl åklagare som pojkens och den utsatta flickans advokater ansåg att det var skolans ansvar att det som inträffat fick fortgå utan att någon ingrep.

Den händelse som ledde till åtal inträffade på flickans 15-årsdag förra vintern, en kall januaridag. Traditionen på skolan bjuder att alla då duschas med kläderna på, något som också skedde med flickan.

Den dömde 16-åringen tog tillsammans med några andra skolkamrater fast flickan och släpade ut henne på skolgården. Där mulades hon i snön och drogs därefter in i gymnastiksalens duschrum där hon duschades i iskallt vatten. Slutligen släpades flickan ut på skolgården igen, där hon låstes ute från skolan trots att det var 18 grader kallt.

- Jag känner en stor sorg att domstolen ska behöva gå in och att de båda ungdomarna måste mötas så här i en rättssal. Skolan måste gå in och sätta gränserna, säger flickans advokat Lena Isaksson.

Andra händelser

Med hänsyn till ungdomarnas ålder avgjordes förhandlingarna bakom stängda dörrar.

Händelsen på flickans 15-årsdag var bara en av många händelser som granskats av kammaråklagare Kajsa Henning-Mäki. De andra föll bort ur utredningen av olika anledningar.

Några hade utförts av ungdomar som inte var straffmyndiga när händelsen inträffade, några var olyckor och de händelser som kunde rubriceras som vållande till kroppsskada kräver att flickan själv anger de skyldiga. Det vill hon inte göra.

Vid fem tillfällen har hon hämtats med ambulans från skolan och sedan mer än ett år orkar inte flickan följa undervisningen.

Till rättegången kom hon i rullstol och med stödkrage, sviter efter olika händelser på skolan.

Åklagare Henning-Mäki hade i sin stämningsansökan yrkat att 16-åringen skulle dömas för misshandel, alternativt ofredande.

I stället blev brottsrubriceringen olaga tvång och påföljden 80 dagsböter.

Dessutom ska den dömde 16-åringen betala ett skadestånd på 10 500 kronor till flickan.

- Att brottsrubriceringen ändrades är inte så viktigt. Det viktiga är att tingsrätten såg det hela som en allvarlig kränkning. Domen på 80 dagsböter är en tydlig markering, säger kammaråklagare Kajsa Henning-Mäki.

Rektorn riskerar åtal

Om domen kommer att överklagas eller ej ville inte 16-åringens advokat Thomas Nyman säga på onsdagen. Både han och pojken var besvikna över att domen blev fällande, men lättade över att brottsrubriceringen mildrats till olaga tvång.

- Någon mobbning var det inte fråga om, i sämsta fall var det en dumhet. Tyvärr har skolledningen låtit en tradition etableras som inte borde ha fått etableras, säger Thomas Nyman.

Det uppmärksammade fallet i Sävar kan också komma att prövas enligt svensk arbetsmiljölagstiftning, något som inte tidigare hänt med ett mobbningsfall.

Detta kan i så fall innebära att skolans rektor kommer att åtalas.

Thomas Eriksson/TT