Blodbrist i hela landet

Läkarlarm: Vårt lager räcker bara i tre dagar

1 av 2 | Foto: GUNNAR ASK
blodgivare efterlyses Thomas Fredriksson hörsammade blodcentralens vädjan om blodgivare. Nu uppmanar han andra stockholmare att göra detsamma. - Man mår bra av att lämna blod, säger han.
NYHETER

Det är akut blodbrist i hela landet. Värst är det i Stockholm.

På Karolinska sjukhuset räcker lagret i tre dagar. Sedan måste operationer ställas in.

- Vi har redan börjat köpa blod från Finland, säger överläkare Jan Forslid.

Läget är allvarligt och på Karolinska sjukhusets blodcentral har man tagit kontakt med alla sina potentiella blodgivare för att snabbt få in så mycket som möjligt.

- Vi har för tre dagars normalförbrukning men om vi får in en allvarligt sjuk patient som blöder mycket kan våra reserver tömmas på bara en dag, säger Jan Forslid.

Rundringning gav 7,5 liter blod

Stockholmarna är sämst i hela landet på att lämna blod och nu är det värre än någonsin. Aldrig tidigare har lagren varit så gapande tomma.

På Karolinska sjukhuset har man ringt runt till ett stort antal blodcentraler i Sverige för att köpa blod. Resultatet: futtiga 15 halvliterspåsar.

Thomas Fredriksson, 44, hörsammade sjukhusets förfrågan efter blodgivare.

- Jag har lämnat blodplasma cirka 300 gånger. Nu har jag slarvat ett tag men när det ser så här illa ut måste man ställa upp, säger han och uppmanar fler att följa hans exempel.

- Rätt vad det är kan man själv behöva en transfusion, säger han.

Sökes: 25 000 nya blodgivare

I Stockholm finns det cirka 42 000 blodgivare. Enligt Jan Forslid skulle det behövas minst 25 000 till för att få en hygglig tillgång och vissa buffertlager.

- Om det skulle ske en stor olycka dammsuger vi de svenska blodcentralerna och panikköper från utlandet.

- Men varje sådan påse kostar mellan 700 och 900 kronor för drygt fyra deciliter. Och då får vi bara de röda blodkropparna, säger han.

Oller Castelius