Tjuvar gjorde inbrott i Göran Perssons hus

Sparkade in grannens ytterdörr

1 av 2 | Foto: PATRICK PERSSON
dörren var insparkad Statsminister Göran Persson bor tillsammans med sin familj i en lägenhet på Regementsgatan i centrala Malmö. I går kväll upptäckte en grannfamilj i samma hus att deras dörr var insparkad.
NYHETER

Beväpnade väktare har i uppdrag att bevaka statsminister Göran Perssons trappuppgång.

I går lyckades någon göra inbrott hos statsministerns granne.

- Persson är informerad om inbrottet, men är inte orolig för sin egen säkerhet, säger Anna Helsén, statsministerns pressekreterare.

Statsminister Göran Persson bor tillsammans med sin familj i en lägenhet på Regementsgatan i centrala Malmö.

I går kväll upptäckte en av familjen Perssons grannar att de hade haft inbrott. Dörren var inte uppbruten, utan tjuven hade tryckt eller sparkat in dörren. Polisen säkrade i går kväll spår i lägenheten. I statsministerns fastighet ryms 15 bostäder och företag. Inbrottet skedde på andra våningen, ovanför Perssons hem.

- Troligtvis inträffade inbrottet under dagen, säger Kenneth Strand, vakthavande befäl vid Malmöpolisen.

Inget samband med Persson

- Vad vi bedömer handlar det om ett vanligt inbrott, och vi ser inget samband med att statsministern bor i samma trappuppgång.

Hur kan en obehörig ta sig in i statsministerns trappuppgång?

- Vad gäller bevakning av hans bostad och honom själv, det går jag inte in på.

När statsministern är hemma, mestadels på helgerna, bevakas lägenheten av hans ordinarie livvakter från säkerhetspolisen. Men även när statsministern är ute på resa bevakas hans lägenhet.

Enligt vad Aftonbladet erfar ska det finnas en beväpnad väktare i Perssons trappuppgång, eller i närheten, dygnet runt. Hasse Alnevik är säkerhetschef på Statsrådsberedningen. Han ville i går kväll inte kommentera hur pass allvarligt man ser på händelsen.

- Det beror naturligtvis på omständigheterna kring inbrottet. I övrigt hänvisar jag dig säkerhetspolisen.

Göran Persson, som nu befinner sig på statsbesök i Ryssland, har informerats om inbrottet. Enligt hans pressekreterare vill dock inte Persson kommentera inbrottet.

- Men han är inte orolig för sin egen säkerhet, säger pressekreterare Anna Helsén.

Flera hot mot statsministern

Göran Perssons bostad har varit föremål för flera allvarliga hot under hans tid som statsminister. Dagarna före jul 1996 spärrade polisen av hela området kring Perssons bostad, inklusive köpcentret Triangeln.

En organisation kallad Vi som byggde Sverige hävdade då att de skulle placera ut bomber i protest mot nedskärningarna i välfärden.

Jens Kärrman, Claes Thunblad