Snålt år efter chockhöjning

Grannar tvingas sälja villan –
Olle får offra semesterpengar

Foto: björn lindahl
fick taxeringsbesked i går Olle Rottbers i Enskede klarar skattechocken, men grannarna tvingas sälja: - Vi har råd att bo kvar, men det blir ingen semester och renoveringspengarna försvinner, säger han.
NYHETER

Det blir ett snålt år för Olle Rottbers, 49, och hans familj.

Taxeringsvärdet för deras villa i Enskede höjs med 76 procent.

– Jag känner folk som redan sålt sina hus på grund av det här, säger han.

I dagarna når de nya taxeringsvärdena familjen Rottbers och deras grannar.

Det höjda taxeringsvärdet innebär att familjen Rottbers måste betala 7 000 kronor extra i fastighetsskatt: 24 000 jämfört med dagens 17 000 kronor.

På västra sidan Nynäsvägen, där bland andra finansminister Bosse Ringholm bor, höjs taxeringsvärdet med hela 101 procent.

Mer än dubbelt upp.

Men Olle Rottbers tycker inte synd om Bosse Ringholm. Som ordförande i Enskede villaägareförening har han överblick över hur höjningen slår emot de 850 medlemmarna.

Pensionärer drabbas hårdast

– Värst drabbade är pensionärerna. De har inte en chans, säger han.

– Många här i området får i runda tal 20 000 i fastighetsskatt, 20 000 i tomt-rättsavgift och 20 000 i förmögenhetsskatt. Då blir det 5 000 kronor i månaden. Ska man sen ta drift och underhåll får man höga boendekostnader.

Om villan taxeras till över en och en halv miljon kronor och lånen är betalda måste ägarparet dessutom betala förmögenhetsskatt. För ensamstående går förmögenhetsgränsen vid en miljon kronor.

Det är en anledning till att äldre är en utsatt grupp. Om de har en låg pension blir det svårt att klara av höjningen av både fastighets- och förmögenhetsskatten.

Pengar till semestern ryker

Olle och hustrun Carina har bott i sin villa sedan 1988. De har råd att bo kvar.

– Det är renoveringspengar som försvinner. Och semesterpengar. Sånt som ger guldkant, säger Olle Rottbers.

– Vad som är oroande är att man planerar fortsatta höjningar årligen framöver. Då kan det bli riktigt tungt även för oss i arbetsför ålder.

Protesterar kraftigt

Villaägarnas riksförbund har protesterat kraftigt mot de höga boendeskatterna, bland annat genom en demonstration på Mynttorget förra veckan.

– Jag har varit med på varenda demonstration de senaste åren, säger Olle Rottbers.

– Förra gången hade jag ett plakat med ”slopa fastighetsskatten” på.

En begränsningsregel beräknas införas retroaktivt i höst och innebär i korthet att man inte ska betala mer än fem procent av den totala inkomsten i fastighetsskatt.

Bromma och Solna drabbas hårdast

Varning!

Fatima Johansson,Christina Vallgren