Polisman åtalas – sköt ihjäl flykting

Åtalas för grovt vållande till annans död

NYHETER

Den polisman som sköt ihjäl en 27-årig flykting i Jönköping i samband med en trafikkontroll åtalades i dag som misstänkt för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Polisen har hela tiden hävdat att mannen sköts i självförsvar.

Nu visar stämningsansökan att han sköts bakifrån när han försökte springa nerför trappan.

Flyktingen stoppades i samband med en rutinartad trafikkontroll tidigt på morgonen den 10 mars. I bilen fanns förutom 27-åringen en vän till honom.

Föraren saknade id-handlingar och körkort men när mannen sa att han hade sitt körkort hemma i sin lägenhet i Råslätt utanför Jönköping följde polisen med mannen till lägenheten.

Polisen: Han hotade oss med kniv

I hemmet blev mannen enligt polisen våldsam och hotade poliserna med en kniv.

- Polismännen uppfattade situationen som så hotfull att en av polismännen avlossade ett skott, sa Lennart Wennblom, pressansvarig vid Jönköpingspolisen till Aftonbladet efter händelsen.

Den skjutne mannen fördes till lasarettet i Jönköping men avled senare av sina skottskador.

Chefsåklagare Ulf Barck-Holst skriver i sin stämningsansökan att polismannen vid tillfället inte befann sig i en nödvärnssituation som berättigade honom att skjuta ett skott med sitt tjänstevapen mot flyktingen.

Vännen: Han blev skjuten i ryggen

Polismannen har sålunda ''vid myndighetsutövning uppsåtligen avlossat skottet mot X i avsikt att skada denne och polismannen har härigenom av oaktsamhet vållat X:s död''.

Brotten är grova, anser åklagaren, eftersom de ''avsett riskabel hantering av livsfarligt vapen''.

Efter dödsskjutningen har versionerna kraftigt gått i sär om vad som egentligen hände. Den vän som var med mannen i bilen och i lägenheten har hävdat att mannen blev skjuten i ryggen och att han inte varit våldsam.

”Polisen ljuger medvetet”

Mannens juridiska ombud, Lars-.Gunnar Carlsson har hävdat att Jönköpingspolisen medvetet ljuger om vad som hände vid dödsskjutningen.

I chefsåklagare Barck-Holst stämningsansökan framhävs tvärtom att den kurdiske flyktingen sköts bakifrån i bröstkorgens vänstra del när han försökte springa nedför trappan.

Kulan passerade genom bland annat stora kroppspulsådern vilket orsakade så svåra skador att mannen avled.

Den 56-årige polismannen har hela tiden bestridit brott.

Gunnar Lindelöw, tillförordnad länspolismästare kommenterar åtalet:

- Chefsåklagaren Ulf Barck Holst har genomfört en förundersökning. Han tycker att han har ett underlag som ger skäl till bedömningen och det är hans bedömning och ingen annans, säger han.

Polismannen kommer inte att stängas av.

- Vi agerar på det sätt vi bör göra. Han kommer att bli omplacerad. Vi tar ställning till det under eftermiddagen, säger Gunnar Lindelöw.

?Ni har hävdat att mannen inte sköts i ryggen, nu visar förundersökningen att det inte stämmer, kommentar?

– De första uppgifterna vi gav var de som fanns tillgängliga under natten och tidig morgontimma. Efter det undvek vi att kommentera detta eftersom förundersökningen var inledd.

Vid noggrannare undersökning har de uppgifterna inte visat sig vara korrekta, säger han.

Annika Sohlander, TT