SvT-chef sålde TV4-optionerna

”Det var dumt av mig att ha dem kvar”

1 av 2
Thomas Nilsson, programdirektör på SVT.
NYHETER

Nu backar SvT: programdirektör Thomas Nilsson för kritiken och säljer sina optioner.

– Jag har ingen annan åsikt än att det var klantigt och dumt och oövertänkt. Jag kan bara beklaga och hålla med dem som kritiserar mig för det, säger han till Aftonbladets nätupplaga.

Den tillförordnade programdirektören Thomas Nilsson medgav i går att han äger optioner i TV 4.

Han berättade att han under sin tid som planeringschef på TV 4 köpte totalt 15 000 optioner i samband med att TV 4:s huvudägare, Marieberg och Alma Media, gav företagets toppchefer erbjudandet.

Uttalandet väckte under dagen hård kritik från kolleger och medier.

- Principiellt är det klantigt och gagnar ju inte SvT. Men jag anser inte att han bör avgå, sa SvT:s chef för nyheter och fakta Eva Hamilton tidigare i dag.

Hon tyckte dock att han ”självklart borde sälja”.

”Ville inte sälja till underpris”

För ett halvår sedan sålde han 1 000 av sina TV 4-optioner, men resten valde han att behålla.

- Jag ska inte behöva sälja dem till underpris. Det är inte rimligt att jag ska förlora något ekonomiskt, förklarade han för Aftonbladet i dag.

Han påstod att SVT:s styrelse var informerad om optionerna och inte ansåg att det var något fel.

Styrelsens ordförande fick veta i går

Men under eftermiddagen gav styrelsens ordförande Allan Larsson en annan version och uppgav att han inte fick kännedom om optionerna förrän i går.

- Thomas Nilsson gav mig i går en information om att han äger optioner i TV4, sedan sin tid i det företaget. Han informerade mig också om att han sålt en del av sina optioner och att han har för avsikt att sälja den återstående delen, skriver Allan Larsson i en presskommentar.

"Uppmanades att sälja"

Allan Larsson kräver att att Nilsson säljer TV 4-optionerna.

- Jag noterade informationen och delar uppfattningen att han bör sälja de återstående optionerna. Valet av tidpunkt för en sådan försäljning är en fråga som Thomas Nilsson själv måste avgöra.

Också ekonomiprofessor Carl B Hamilton beskriver Thomas Nilssons optionsägande som ”mycket olämpligt”.

- Jag själv hade känt mig mycket obekväm inför företagsledningen och naturligtvis försökt att göra mig av med optionerna snabbt, säger han.

Sålde optionerna

Under eftermiddagen tog Thomas Nilsson till sig av kritiken och sålde optionerna. Försäljningen genomförs av Carnegie fondkommission. Köpare är en av TV4:s befintliga, stora ägare.

Thomas Nilsson bestämde sig för att sälja optionerna tidigt i morse. Sedan ägnade han större delen av dagen åt detta.

– Jag ville försöka skapa en handling som leder åt rätt håll och det var att med omgående verkan och inom rimliga villkor sälja optionerna, säger han.

Vinsten är närmast obefintlig, säger Thomas Nilsson. Han sålde optionerna och fick mellanskillnaden mellan lösenpriset och gårdagens kurs som är 20 kronor styck.

”Plus minus noll”

–  Av det ska kostnaden för optionen dras av vilket är 14,50. Det innebär att det är ett netto på 4,50 kvar som ska skattas så i stort sett blir det plus minus noll.

Beslutet var ändå lätt att fatta, tycker han.

– Det är inte pengarna eller optionerna som på nåt sätt står i fokus utan den skada som jag felaktigt och oavsikttligt åsamkat företaget. Det tycker jag är jättetrist för det är ingen tvekan om att det här företaget har ett stort antal medarbetare som är i behov av positiva nyheter och information och inte den här typen av uppmärksamhet, säger han.

Annika Sohlander, Claes Thunblad