Ett skepp kommer lastat - med vaccin

Fästingbåt på turné i skärgården

NYHETER

Här kommer skärgårdsdoktorn - på riktigt.

Ola Strömstedt och Ulla Winnberg ska tillbringa sommaren med att segla och vaccinera skärgårdsborna mot tbe.

- Många säger att de inte skulle vaccinerat sig om inte vi kommit, säger han.

Foto: Lotte Fernvall
aj aj, kapten Lukian Soumi, 6, och lillasyster Amargi, 3, kom till fästingbåten för att få skydd mot tbe-virus. "För många barn känns det mindre dramatiskt att få sprutan så här i sittbrunnen än inne på vårdcentralen", säger sjuksköterska Ulla Winnberg som tillsammans med skepparen och läkaren Ola Strömstedt seglar runt i skärgården för att vaccinera skärgårdsborna.

Fästingar sprider smitta: tbe och borrelia. Tbe är ett virus och borrelia en bakterie. Men båda kan leda till hjärninflammation och andra allvarliga sjukdomar.

Stockholms skärgård är ett av de mest drabbade områdena i landet när det gäller tbe. Till skillnad från borrelia går det inte att bota. Men man kan vaccinera sig.

- För många är det opraktiskt att ta sig in till vårdcentralen. Nu kommer vi till dem i stället, säger Ola Strömstedt som vanligtvis är distriktsläkare på en vårdcentral i Älta i Nacka.

I dag börjar fästingbåten sin resa i Södertälje. Sedan åker man runt skärgården ett par varv innan hösten kommer. Förra året vaccinerades cirka 3 500 personer.

Dubbelt så många drabbade

Förra året var ett rekordår för fästingar i Stockholms skärgård. I år väntas det bli ännu värre.

Varför så många av fästingarna i Stockholms skärgård bär på tbe-smitta vet man inte. Förra året drabbades 92 stockholmare av tbe vilket var en dubbling från året före.

Fästingen kräks in viruset

- Tbe-viruset sitter i fästingens saliv och smittar vid bettet. Borreliabakterien finns däremot i tarmarna och smittar inte förrän efter cirka ett dygn när fästingen börjar kräkas lite, säger Ola Strömstedt.

Fästingar som bitit sig fast ska dras rakt ut. Se till att få tag så nära skinnet som möjligt och var noga med att inte klämma på fästingens kropp.

- Då riskerar man att pressa ut tarmarna genom munnen och in i huden på sig själv vilket ökar risken att smittas av borrelia, säger Ola Strömstedt.

Det är tillåtet att vaccinera barn från ett år och varje spruta kostar 220 kronor på fästingbåten.

Första året tar man två sprutor, sedan ytterligare en året därpå vilket ger hundraprocentigt skydd i tre år. Sedan tar man en spruta vart femte år.

Fästingar

Olle Castelius