Huvudvittne bröt ihop inför Alcalá

Förra arbetskamraten: "Jag är rädd och chockad"

1 av 2 | Foto: STEFAN MATTSSON
HUVUDVITTNET brast i gråt Michaela Sjögren (t h) vittnade i dag mot sin förre arbetskamrat, Jesús Alcalá (t v). Sjögren tvingades säga upp sig i samband med anklagelserna mot förre Amnestyledaren. "Jag blev skakad, rädd och chockad", sa Michaela Sjögren innan hon brast i gråt i rätten.
NYHETER

Två utbildade jurister, öga mot öga i rätten.

På den anklagades bänk förre Amnestyordföranden Jesús Alcalá.

I vittnesbåset åklagarnas huvudvittne mot honom, Michaela Sjögren.

- Jag är skakad, jag är rädd, jag är chockad, berättade Michaela Sjögren om hur hon upplevde ett tidigare möte med Alcalá.

Sedan brast hon i gråt.

En hel värld skilde de två i rättssal 17 i Stockholms tingsrätt i går.

Fast de under 1999 jobbade så tätt och kollegialt kring ett Sidabekostat projekt i Paraguay. Han som projektansvarig, hon som platschef.

Snart två år senare stödde nu Michaela Sjögren åklagarnas huvudanklagelse mot Jesús Alcalá. Hur hon ända till slutet av 1999 var övertygad om att de pengar, nästan en miljon kronor, hon förfogade över i Paraguay var ett "personligt lån från Jesús Alcalá och hans familj". Ett lån som senare skulle återbetalas till Alcalá.

Blev chockad vid upptäckten

Då anlände ett fax från Internationella juristkommissionen, IJK, i Stockholm.

IJK ville veta om de pengar man skickat, 935 080 kronor, kommit fram.

- Jag blev chockad, förklarade hon inför rätten.

Michaela Sjögren fattade snabbt misstankar om att det rörde sig om samma överföring.

Men vem hade skickat pengarna? IJK eller Alcalá?

Alcalá vägrade förklara via e-post. För att bringa klarhet i det hela reste Michaela Sjögren hem till Sverige, i december 1999.

Skakad av Alcalás attityd

Först träffade hon Jesús Alcalá på tu man hand.

- Alcalá lägger upp sin portfölj på bordet och tar fram en bandspelare. Jag tänker banda det här, säger han. Jag blev ganska skakad.

Mötet med Alcalá gav inget, enbart insikten att hon skulle tvingas säga upp sig. I stället vände hon sig till IJK.

Michaela Sjögrens röst brast på nytt när hon berättade hur hon bemöttes lika aggressivt på Juristkommissionens Stockholmskontor.

- Det klargjordes för mig att Alcalá skulle gå skadeslös ur det här. Jag fick inte bedriva någon egen utredningsverksamhet. Och jag borde överväga om kontot skulle stå i mitt namn.

Tvingades gå till polisen

- Sedan lägger man fram ett kvitto som bevis på att Alcalá satt in 250 000 kronor på mitt konto. Pengar jag aldrig fått. Jag går hem och tror inte att det är sant, sa Michaela Sjögren och vittnade om det hon då såg som sin enda och sista utväg:

- Att ringa polisen.

Jesús Alcalás försvarare Leif Silbersky pressade Michaela Sjögren om Alcalá någonsin bett henne hemlighålla "det personliga lånet".

- Nej, blev svaret.

Leif Silbersky efteråt:

- Michaela Sjögren var åklagarens huvudvittne. Men det här var en uppvisning i Jesús Alcalás goda tro. Hon har inte fått i uppgift att hemlighålla något om det personliga lånet.

I dag möter Jesús Alcalá ett annat vittne, Björn Westlund.

Han är präst.

Och - Michaela Sjögrens make.

Leif-Åke Josefsson