Åtta unga fångade i djup grotta

Hittades levande efter två dygn

1 av 3 | Foto: AP
PUMPAR UPP VATTNET En räddningsstyrka på 300 man finns på plats vid Bief Paroux-grottan i Goumois i Frankrike där åtta schweiziska turister är instängda.
NYHETER

Räddningsmanskap har nu fått kontakt med de åtta personer som sedan i onsdags varit instängda i en vattenfylld grotta i franska Jurabergen.

I förmiddags lyckades dykare lokalisera gruppen. Nu startar arbetet med att pumpa ut vatten för att ut de medtagna sällskapet.

Det var en dykare som hittade de åtta instängda männen och kvinnorna i Goumois-grottan.

Alla hade lyckats rädda sig undan vattnet och satt inklämda på en liten smal avsats inne i det till stora delar vattenfyllda och vindlande grottsystemet.

De instängda har nu fått mat, vatten och filtar.

Bara en person i gruppen har tidigare erfarenhet av att klättra i grottor. Lokala medier berättar att det var han som hittade klipphyllan och med det sannolikt räddade sina kamrater från att drunkna i det iskalla vattnet.

Omkring 150 personer sattes in för att rädda livet på det åtta. Räddningsmanskapet ha kämpat i lera och vattenvirvlar i ett och ett halvt dygn.

I torsdags gjorde en dykare ett försök att ta sig in. Försöket misslyckades. Uppgifter talade då om att vattnet bör ha stigit upp till midjan på de instängda och att de skulle kunna leva i högst två timmar, eftersom vattentemperaturen bara var tio grader.

I förmiddags försökte räddningsmanskapet åstadkomma en flykttunnel genom att spränga bort stora delar av den tio meter tjocka bergväggen.

Fick kontakt med gruppen

Klockan 10.40 fransk tid i förmiddags meddelade en räddningsarbetare att de fått kontakt med gruppen, enligt nyhetsbyrån AP.

Samtliga åtta uppgavs då vara mycket trötta men vid liv.

Det var under onsdagseftermiddagen som gruppen lämnade sitt hotell och vandrade mot grottsystemet som ligger 20 kilometer från den schweiziska gränsen.

Sju av grottvandrarna är blivande socialarbetare från en högskola i Zürich. Det handlar om fem män och tre kvinnor, samtliga mellan 25 och 30 år gamla.

Det tyska grottforskarförbundet uttalade sig under fredagen och sade att olyckan uteslutande berodde på inkompetens. Förbundet hade varnat gruppen för att genomföra utflykten eftersom vädret var dåligt, men varningen ignorerades.

Gruppen valde att tillsammans med en lärare ge sig in i den 450 meter djupa grottan ändå. Syftet var att utveckla sin förmåga att uthärda påfrestningar.

Försöker sänka vattennivån

Grottorna anses annars vara idealiska för nybörjare. Men häftigt regnande gjorde den 450 meter långa grottan livsfarlig.

Grottan vattenfylldes mycket snabbt och gruppen stängdes inne av vattenmassorna.

Räddningsledningen har historien på sin sida när de säger att hoppet inte är ute. Vid flera tillfällen har människor räddats efter flera dygn instängda i grottor.

För 13 år sedan, i december 1988, räddades exempelvis fyra forskare och 15 ungdomar i en vattenfylld grotta efter att ha suttit instängda i fem dagar.

Jens Kärrman, Claes Thunblad, Caroline Olsson