”Apmannen” sätter skräck i miljonstaden

Två döda och hundratals skadade i Indien

1 av 3 | Foto: ap
APMANNEN BET MIG Kumar Yadav, 19, visar sina skador på ryggen. Kumar säger att han blev anfallen av den folkilskne "apmannen", som sprider skräck i Indiens huvudstad New Delhi.
NYHETER

Apmannen i New

Delhi, Indiens huvudstad, fortsätter att sprida skräck. Myndigheterna gör nu allt för att råda bot på panikstämningen.

Men experterna är eniga: Han är en människa.

Masshysteri har brutit ut i de fattiga förorterna till New Delhi. Uppemot 100 personer påstår att de blivit attackerade av apmannen.

Gravid kvinna skrämd till döds

Två personer, varav en gravid kvinna, har skrämts till döds. De flesta påhoppen ska ha inträffat nattetid, majori-teten av dem som blivit skrämda eller rivna har legat och sovit. Nu arbetar ett speciellt team bestående av doktorer och veterinärer med intervjuer för att fastställa apmannens identitet.

Mer än 3 000 poliser med gevär patrullerade på New Delhis gator under onsdagen för att lugna de uppskärrade invånarna.

Apmänniska eller robot?

Under den gångna veckan har han beskrivits som allt ifrån en korsning mellan apa och männi-ska, till en rymdvarelse och robot.

- De flesta av uppgifterna är falska. Problemet är att det blir omöjligt för oss att komma till botten med saken, säger en polis till tidningen Times of India.

Nu har de indiska myndigheterna utfäst en belöning på drygt 10 000 kronor för den som hittar rätt på människan, eller apan.

Smart men störd person

Polisen tror att apmannen först river sina offer, för att sedan gå hem och byta om. Han bedöms vara en smart men mentalt störd person.

Nu har indisk polis skickat ut två fantombilder på honom, hälften som apa och hälften som människa. Barnen är livrädda för varelsen och stämningen sägs vara smått hysterisk i området.

Några av de angripna uppger att de sett ett ljussken strömma ut från apmannens kropp strax efter att de attackerats.

Experter tror inte att det kan vara ett djur som gäckar folket i Delhi. Det beror dels på att aporna i det här området inte är så stora dels på att apor inte attackerar människor på det här sättet.

Ger aporna dåligt rykte

- Jag är säker på att det handlar om människor. Det här är skojare som får kickar av sina skämt - och ger aporna ett dåligt rykte, säger zoologen Iqbal Malick till nättidningen 123 India.

Klas Elfving