Oljestämman – en familjefest

NYHETER

Den ena berättelsen handlar om ett skrupelfritt bolag som letar olja i några av världens fattigaste länder.

Den andra om ett trivsamt familjeföretag som bjuder på sudanesisk mat.

Man blir inte riktigt klok på Lundin Oil.

Foto: LOTTE FERNVALL
Mamma Maria på plats Alfred H Lundin, Lunidn Oils grundare och styrelseordförande hade mamma Maria Lundin på plats på bolagsstämman som delvis liknade en trevlig familjefest.

Vid sidan av Ericsson är Lundin oil vårens mest omdiskuterade svenska företag. Flera organisationer, bland annat brittiska Christian Aid, hävdar att bolaget driver befolkningen från sina hem i jakten på den vinstgivande oljan i södra Sudan.

Sant är att Lundin Oil tillbakavisat anklagelserna med eftertryck. Sant är också att företaget förra året artondubblade sin vinst till 226 miljoner kronor. Rekordvinsten beror främst på högre oljepriser.

I går höll Lundin, noterat på Stockholmsbörsen och på Nasdaq, bolagsstämma på Grand Hotel i Stockholm. Det var fullsatt.

Mamma var med

Det var en märkvärdig tillställning, en blandning av trevlig familjeträff och effektiv målmedvetenhet.

- Kan mamma sätta sig ner så vi 600 andra slipper vänta, öppnade Alfred H Lundin, bolagets grundare och styrelseordförande. Maria Lundin, en bra bit över 90 år, hastade till sin plats.

På podiet satt också Ian H, bolagets vd. Här fanns även den andre sonen, Lukas H, styrelseledamot i Lundin Oil och ansvarig för familjens gruvföretag.

Äventyrare i jakt på attraktiva råvaror? Möjligen. Men dessutom uppenbarligen ganska släktkära.

Utanför Grand Hotel stod inga demonstranter. Innanför dörrarna fanns det inte heller de kritiska röster som företaget hade förberett sig minutiöst inför.

En fotoutställning med vackra bilder från Sudan hade arrangerats i stämmolokalen. En vitbok författad av det inte helt opartiska Lundin Oil om situationen i Sudan delades ut. Dessutom hade den ohyggligt långe guvernören John Dor från Unityprovinsen i södra Sudan flugits in för att beskriva bolagets humanitära verksamhet.

- Vi måste erkänna att Lundin Oil har organiserat service till invånarna i området innan de exporterat ett enda fat olja, sade han innan stämman avslutades med att alla bjöds på sudanesisk mat. Varför bita den hand som föder en?

H som i...

Lundin Oil kommer inte att bli ambassadör för sudanesisk kultur i Sverige. Men i går gjorde de sitt bästa för att visa att de vill mer än att bara tjäna pengar på olja från "den mycket lovande Mugladbassängen" där prospekteringen pågår.

Hur frågar man en man född 1932 som heter Adolf H Lundin vad h:et står för? Man går rakt på sak.

- Hitler, svarade han.

Fast det är inte sant.

Både han och sönerna har Henrik som andranamn.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM