”Det här påverkar förtroendet för SVT”

NYHETER

Kulturminister Marita Ulvskog är starkt kritisk till de senaste dagarnas chefsskandaler på Sveriges television.

- Man kan inte spela i Hammarby och samtidigt äga aktier i Djurgården och ha var sin trovärdighet, säger Ulvskog till aftonbladet.se.

Marita Ulvskog betonar direkt att hon inte vill ta ställning till om det är rätt eller fel att SVT:s vd Maria Curman får sparken. Men principiellt är det oerhört viktigt att en chef för ett public service-företag inte kan misstänkas ha bindningar till ekonomiska eller partipolitiska intressen, säger hon.

- Det är SVT:s styrelses uppgift och inte regeringens att tillsätta och avsätta sina chefer, men jag är övertygad om att det här påverkar tittarnas förtroende för Sveriges television, säger kulturminister Ulvskog.

Hur ska SVT ta sig ur krisen?

- Kortsiktigt är det oerhört viktigt att chefsfrågan löses så snabbt och bra som möjligt. Det här chefslösa tillståndet måste bli kort och det måste bli ordning och reda, säger Ulvskog.

- Långsiktigt är jag övertygad om att Sveriges television kommer att återvinna tittarnas förtroende, förutsatt att de fortsätter att göra bra program och löser ledningsfrågan.

Hur ser ditt förtroende ut för styrelsens ordförande Allan Larsson en dag som denna?

- Jag har fullt förtroende för honom.

Vad säger du om Maria Curmans fallskärm på drygt 3,3 miljoner kronor?

- Jag har ingen kännedom om vilka avtal SVT har med henne. Men när det gäller statligt ägd verksamhet så är det generella en fallskärm på två årslöner.

Hon har 140 000 kronor i månaden och får enligt avtalet med SVT två årslöner?

- Jaha.

Senare i dag håller SVT:s styrelseordförande Allan Larsson presskonferens för att svara på frågor kring chefsspektaklet på Sveriges television.

Claes Thunblad