Israel sätter in stridsflyg i konflikten

NYHETER

JERUSALEM

För första gången under det åtta månader långa palestinska upproret satte Israel på fredagen in stridsflyg mot palestinska mål. I de anfallen dödades sju palestinier. Flyganfallen följde på ett palestinskt självmordsattentat som dödade sju människor i turistorten Netanya i Israel.

Flyganfallen innebär en dramatisk upptrappning av konflikten och kan ses som ett direkt svar på bombattentatet i Netanya. Den muslimska gruppen Hamas sade sig ligga bakom det dådet men Israel riktade sina anfall mot bland annat PLO-ledaren Yasser Arafats elitförband Styrka 17.

Bombattentat, raketattacker och flyganfall förvandlade Israel och de palestinska områdena till en krigszon på fredagen. Den israeliska offensiven följde på ett möte med Israels säkerhetskabinett lett av premiärminister Ariel Sharon.

- Det är berättigat att sätta in stridsflyg eftersom självmordsattacken i Netanya var så allvarlig, sade efter mötet Sharons talesman Raanan Gissin.

Arafat ansvarig

- Vi vet att Hamas säger sig ligga bakom men vi håller ändå Palestinska myndigheten som ansvarig och det var det vi ville visa, sade Gissin.

Sex palestinier dödades i Nablus under flyganfallen, enligt palestinska källor.

En soldat ur Yasser Arafats elitförband Styrka 17 dödades av israelisk beskjutning i Ramallah och utanför staden sköts en israelisk bosättare ihjäl i ett bakhåll.

Över hundra människor skadades dessutom i striderna och sammanstötningarna. De flesta skadades i Netanya, flera av dem allvarligt och minst en svävar i livsfara. Där utlöste bombmannen sin sprängladdning när han rutinmässigt stoppades för visitering vid entrén till ett köpcenter.

Hotfullt Syrien

I norr sårade israeliska trupper två stenkastande ungdomar på den libanesiska sidan.

Syriens utrikesminister Farup al-Shara, på besök i Libanon, deklarerade att Syrien inte tänker acceptera att förödmjukas av Israel. För tredje dagen i följd flög israeliskt stridsflyg in över Libanon på fredagen.

USA:s president George Bush sade sig vara oroad av dådet och manade parterna i Mellanösternkonflikten att klart ta avstånd från våld.

Bush vara bara en röst i en kör av oroade kommentarer från omvärlden över den kraftigt förvärrade situationen i Mellanöstern.

PLO fördömer Hamas

Tidigare på dagen hade två israeliska robotar exploderat nära den palestinske ledaren Yasser Arafats högkvarter i Gaza enligt en hög palestinsk tjänsteman.

Hamas förklarade även att detta var det sjunde av tio planerade självmordsattentat.

- Palestinska myndigheten fördömer alla operationer som riktas mot civilpersoner och oskyldiga människor, vare sig det är palestinier eller israeler, sade en rådgivare till Arafat efter bomben i Netanya. Men det avvärjde inte den israeliska vedergällningen.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM