"Sexlusten försvann när jag fick p-piller"

Läsarna skriver om sina erfarenheter

NYHETER

Dödliga blodproppar är inte enda problemet.

Hundratals läsare skriver i dag själva om hur sexlusten försvann, blodtrycket gick upp och humöret sjönk till botten när de började äta p-piller.

Vid 18-tiden på fredagskvällen hade fler än tusen läsare på aftonbladet.se berättat om sina erfarenheter och biverkningar av p-piller.

Många trivs och har inga problem.

Men mångdubbelt fler är oroliga för vad pillren egentligen kan orsaka. Inte minst efter avslöjandet att ännu en ung kvinna, den här gången en 14-åring, dött av blodproppar i lungorna bara sex månader efter att hon ordinerats p-piller.

En mycket stor del av läsarnas inlägg under dagen kommer från kvinnor som uppger att de drabbats av mer eller mindre allvarliga biverkningar efter att ha ätit p-piller.

Problemen handlar om allt från minskad sexlust till huvudvärk, förhöjt blodtryck, torra slemhinnor och ett humör som åker berg- och dalbana.

"Det är underbart att ni tar upp ämnet" skriver Kajsa, som bytte till hormonspiral och blev av med många av sina besvär. Hon åt Mercillon och sedan Desolett.

"Jag blev jättedeppig av bägge och fick migränhuvudvärk då jag gjorde mensuppehåll. Huvudvärken var så fruktansvärd att jag kräktes hela dagar och kunde bara krypa, inte resa mig." skriver Kajsa.

Deppighet och humörsvängningar är tillsammans med minskad sexlust enligt läsarna de två vanligaste biverkningarna av p-piller.

"Vad jag tyckte var lite skumt och som gjorde att jag slutade efter bara två år var att min sexlust försvann" skriver Stina. "Hela min tillvaro blev "nollställd". Jag var aldrig sådär riktigt ledsen eller arg, men heller aldrig alldeles galet glad och uppåt heller. Levde som i en glasbubbla och kände mig extremt avtrubbad känslomässigt."

Andra rapporterar om hur blodtrycket ökat oroväckande då man börjat med p-piller.

Signaturen Evelina slutade med p-piller efter att ha ätit dem under många år, från 15 till 35 års ålder. Hon fick problem med blodtryck och smärtor i hjärtat. "Jag slutade med p-piller och då försvann mitt höga blodtryck, hjärtat blev bättre. Läkarna vill jag ska äta p-piller ändå men ta blodtrycksänkande medicin. Jag vägrar !", skriver Evelina.

Här är fler röster ur floden inlägg om problem i samband med p-piller:

"Har aldrig mått så dåligt psykiskt som när jag åt p-piller. Var den mest deppiga och hemska människa som gått i ett par skor. Min kille stod heller inte ut.... så tack för det p-piller-tillverkarna! Idag äter jag inte något och har blivit samma gamla Anna igen...go och glad..och full med livsglädje!"

Anna

"Jag åt Desolett i ca 6 år. Jag fick efter ett par år så torra slemhinnor att jag grät under samlag och det gjorde ont att gå en hel dag efteråt. Min man kände sig som ett monster, gissa hur vårt sexliv var då. Jag fick dålig sexlust av p-pillren och lusten blev ju inte bättre av att jag kunde förvänta mig en dags smärta efteråt. När jag frågade barnmorskor och gynekologer om smärtan kunde bero på p-pillren sa alla NEJ, det måste vara nåt fel på dig. Men när jag slutade med p-pillren så försvann smärtan och nu kan jag njuta av ett samlag och slipper ligga och gråta."

Lilla frun

"Jag är rädd att äta p-piller igen. Jag började med Trionetta och efter ett par veckor fick jag nässelutslag över hela kroppen. Fingrar och fötter svullnade och jag kunde knappt gå. Fick svåra andningsproblem och akut behandling med kortison-spruta. När jag började äta Mercilon så fick jag viktökningar och depressioner. Kommer aldrig att våga äta det igen"

Linda

Caroline Olsson