”Skulle vara mycket intressant att byta arena med Bajen för en dag”

NYHETER

Jag ska trots mitt fanatiska blårandiga hjärta försöka ge en objektiv bild av Sportbladets klackranking. Börjar med förstaplatsen som tilldelades Bajen, en rättmätig placering än så länge men de har tappat mark.

Många glömmer bort att Hammarbyanhängarnas bästa egenskap inte är deras egen förmåga, utan arenan Söderstadions utformning!

Bättre arena att skapa tryck på finns inte.

Läktarna är så tajta och nära planen och så finns det tak. På Stadion har vi dels löparbanor, dels sträcker sig taket endast över halva läktaren vilket gör att vi djurgårdare har sämre förutsättningar att skapa stämning än Bajen.

Skulle vara mycket intressant att byta arena med Bajen för en dag och se styrkeförhållandena då. Bortastödet från deras sida har i år varit rent uselt trots framgång i serien.

Andraplatsen förtjänar vi. Dif-publiken och JK är inte störst, men det finns helt enorma hjärtan för Blåränderna bland Stadionpubliken efter alla motgångar som vi haft de senaste decennierna.

Vi har Sveriges överlägset bäst sjungande sittplats, och Järnkaminerna är bättre än någonsin trots Dif:s kräftgång.

Bortastödet är konstant stort och trots mindre totalpublik än AIK och Bajen så har Dif minst lika stort bortastöd och är till och med fler ibland.

AIK-publiken på tredjeplatsen då? Fruktansvärt ojämna. Brukar tidigare vara mycket bra på stora matcher och derbyn, sämre på mindre matcher.

De verkar helt ha fastnat i fällan att stirra sig blinda på antal och hur mycket publik dom har istället för att göra någonting med den.

Tyst sittplats hjälper inte heller Norra stå. Även bortastödet är mycket ojämnt, suveräna 2 000 i Malmö blandas med dåliga 300 pers i Göteborg.

AIK:arna har fått mycket bättre tifon de senaste åren, med viss hjälp av sponsring dock.

Tommie Arvidsson