Peking Fanz hamnade på tolfte plats – en klar besvikelse”

NYHETER

Jag tänkte kommentera den supporterranking som Sportbladet publicerade i torsdags. Hammarbys Bajen Fans vann och vårt eget Peking Fanz hamnade först på tolfte plats.

En klar besvikelse, då vi förra året slutade på femte plats i samma ranking.

Förklaringen till detta är att fler klackar från andra sporter smugit sig in mellan fotbollsklackarna som dominerade stort förra året.

Förra året hade vi fyra allsvenska klackar framför oss, i år har vi fem. Hammarby, Djurgården, AIK, Malmö och Göteborg ligger före. Stockholmslagen ligger i en klass för sig, både när det gäller tifo, sång och bortafölje.

Att Hammarby vinner är helt rätt. Man har ett tryck på hemmaplan som saknar motstycke i Sverige, man är ledande på tifo och är alltid många på bortaplan.

IFK och Peking Fanz då? I Sportbladets motivering stod det att vi tappar placeringar på grund av att entusiasmen från förra året har minskat.

Jag håller inte riktigt med om detta. Trots att laget har gått knackigt har vi ökat medlemsantalet med 40 procent under hösten och vintern och upptar nu en och en halv sektion på östra läktaren.

Att vi har haft lite otur med väder och resultat har dragit ner uppslutningen på matcherna, men vi

ligger ändå på ett publiksnitt som

är 700 personer fler än förra årets snitt.

Våra tifon ligger i absolut Sverigetopp, men tyvärr har vi inlett säsongen med två halvt misslyckade papperstifon.

Det måste tilläggas att dessa tifon varit otroligt avancerade, och hade varit Sverigeledande om de hade lyckats.

Det som man skulle kunna klaga på är bortaföljet, men nu satsar vi stenhårt på nästa resa som går till Halmstad den 27:e.

Har du aldrig hängt med på någon bortamatch tidigare, gör det nu!

Jag kan lova dig att du inte blir besviken.

Pontus Franzén