Advokaten: Fler sitter dömda på tveksamma grunder

NYHETER

Att en livstidsdömd fånge friges är närmast unikt i Sverige.

Att oskyldiga sitter inne kan vara betydligt vanligare.

- Jag känner till flera fall där jag tycker folk sitter dömda på tveksamma grunder, säger Yasser Askars advokat Nils Uggla.

Utan en ihärdig advokat och en ännu ihärdigare journalist på TV4 hade Yasser Askar, 30, fortfarande varit en livstidsdömd mördare. Nästa gång han hade sett sina barn i frihet hade de kunnat varit lika gamla som han själv är i dag.

- Det är otäckt att det är så lätt att döma en person till livstids fängelse, säger Nils Uggla.

Han har sett det hända mer än en gång. Den misstänkte döms i tingsrätten med frias sedan i hovrätten. Uggla lägger en del av skulden på nedskärningar.

- Man drar ner på avdelningar på tingsrätter och hovrätter och lägger större arbetsbörda på domarna. De får då mindre tid till att analysera och skriva domar och då löper man en risk att tiden inte räcker till.

Påverkade vittnet

Men att Yasser Askar dömdes berodde på mer än tidsbrist. TV4:s Kalla fakta har kunnat visa att polisen påverkade huvudvittnet, konstruerade bevismaterial och undanhöll material som pekade till Yasser Askars fördel.

Justitieminister Thomas Bodström vill inte kommentera det enskilda fallet men betonar vikten av god insyn i rättsprocesser.

- Media har en viktig roll i bevakningen av våra rättegångar. Därför är det så viktigt att de är öppna, säger han till TV4.

Markus Lutteman

ARTIKELN HANDLAR OM