Kidnappad av rebeller

Svensk affärsman gisslan i Kongo-Kinshasa

NYHETER

En 32-årig svensk kidnappades i torsdags av en väpnad milisstyrka i Kongo-Kinshasa.

Svensken befann sig tillsammans med en grupp utländska skogsarbetare då överfallet skedde.

På lördagen startade förhandlingar för att få loss gisslan.

Överfallet skedde i Mangina åtta mil från Butenbo. Området är mycket otillgängligt och ligger i nordöstra delen av Kongo-Kinshasa nära gränsen till Uganda.

Miliskrigare från mai mai-stammen anföll de utländska skogshuggarnas läger och tog samtliga som gisslan.

Enligt uppgifter från lokala källor förekom även skottlossning då trupper från Uganda tog upp förföljandet och sköt mot kidnapparna.

De tillfångatagna utlänningarna fördes bort till Vurondo, en milisbas cirka 3 mil norr om staden.

Enligt obekräftade uppgifter förhandlar nu både företaget och FN-personal på plats med kidnapparna.

Hustrun på plats i Uganda

Svenska ambassadtjänstemän i både Kongo-Kinshasa och grannlandet Uganda försökte på lördagen få klarhet i vad som egentligen hänt svensken.

- Jag har talat med den svenske mannens hustru nu i dag. Hon finns i Kinshasa här i Uganda, säger Viveca Löfberg vid svenska ambassaden i Kampala till aftonbladet.se.

Ambassaden i Uganda har löpande kontakt med hustrun, som till vardags bor i Kampala tillsammans med sin man.

Hustrun har inte hört av sin man på snart en vecka och vet inte vad som hänt honom.

- Sista gången hon talade med maken var i början av veckan. Men man kan inte kommunicera med den här delen av Kongo-Kinshasa, det är mycket besvärligt just nu.

Pappan är i säkerhet

Svensken sköter enligt uppgift transportfrågor för det thailändska timmerbolag som nu fått personal kidnappad. Även svenskens far arbetar på plats för det thailändska företaget.

De driver också enligt uppgifter till Aftonbladet ett företag tillsammans och exporterar ädelträ från länderna i Centralafrika.

Viveca Löfberg talade på lördagen även med 32-åringens far. Han befann sig då på gränsen mot Uganda och var på väg mot huvudstaden.

- Pappan har jag bara talat med helt kort på en mycket dålig linje. Han kommer troligtvis hit till Kampala i morgon eller på måndag.

Det var på lördagen ännu oklart exakt hur många som kidnappats, men enligt flera källor handlar det om sammanlagt 25 personer. Förutom svensken saknas 23 thailändare och en kenyan.

I Kongo-Kinshasa fortsatte under kvällen samtalen mellan svenska ambassadtjänstemän och den FN-personal som finns i landet.

Ambassaden bekräftar

Svenska UD hade på lördagskvällen inte officiellt bekräftat att svensken saknas.

- Men den thailändska ambassaden har bekräftat att svensken finns i den grupp som kidnappats. Vi försöker nu på alla sätt få en officiell bekräftelse så att även vi kan gå ut med detta nu, säger Bertil Jobeus vid UD:s pressjour till aftonbladet.se.

Enligt en talesman för mai mai-milisen kräver kidnapparna att samtliga utländska trupper försvinner från stammens område.

Samtliga kidnappade är knutna till det thailändska timmerbolag som exploaterar skogen och fäller ädelträ i regnskogarna i det oroliga och krigshärjade området.

Enligt uppgifter till aftonbladet.se är det i själva verket timmerbolaget, inte den politiska situationen, som är måltavla för kidnapparna.

Krig sedan tre år i området

I Kongo-Kinshasa utkämpas sedan tre år tillbaka ett komplicerat krig med många nationer inblandade. Den kongolesiska regimen har inte kontroll över området.

I den nu aktuella nordvästra delen av landet finns förutom den nu utpekade mai mai-stammen även regeringsstyrkor och trupper från grannländerna Uganda, Burundi och Rwanda.

De senare bekämpar regeringsstyrkor från Namibia, Angola och Zimbabwe, som stödjer den kongolesiska regimen i Kinshasa.

FN har fredsbevarande trupper i området och kommer att bista svenska UD i jakten på den kidnappade svensken.

Turister skulle se på gorillor

Caroline Olsson