Fångarna i grottan hittade

"Vi hoppas få ut dem innan solen går ner"

NYHETER

Vattnet som höll på att dränka de åtta instängda turisterna sjunker nu snabbt.

Natten mot lördag havererade pumparna som satts in för att sänka vattennivån, vilket försenade räddningsarbetet.

Räddningsmanskapet gjorde sig under eftermiddagen redo för att kunna gå in och hämta ut det medtagna sällskapet.

de lever! Ett team av franska och schweiziska räddningsarbetare lyckades i går hitta de åtta instängda i grottan i Jurabergen i östra Frankrike. Alla åtta är vid liv - de klarade sig genom att ta sig upp på en klipphylla i grottan där det fortfarande finns luft.Foto : FABRICE COFFRINI/AP

De instängda i grottan fick under natten sällskap av två dykare och en läkare. De hade då fått både mat och vatten och befann sig utom all fara.

Ett specialtält med värmeanläggning togs också in och på lördag eftermiddag väntade hela gruppen på att kunna komma ut.

Enligt företrädare för de lokala myndighetena hoppades man få ut de instängda grottklättrarna innan solen gått ner på lördagen.

De kraftiga pumpar som satts in för att få ut vattenmassorna började fungera igen på förmiddagen och under dagen har vattnet sjunkit med en dryg decimeter i timmen.

Det var i onsdags kväll som den schweiziska gruppen - sju blivande socialarbetare och deras lärare - lämnade sitt hotell för att ta sig till den populära grottan i Jurabergen i östra Frankrike, 20 km från schweiziska gränsen.

Trots varningar om dåligt väder gick de in och kom sedan inte ut.

Sedan kom häftiga regn som fick vatten att forsa in i hela grottsystemet, som snabbt vattenfylldes. Det blev helt omöjligt att komma ut.

Stort pådrag av räddare

Ett stort räddningspådrag med franska och schweiziska räddningsarbetare sattes genast in när larmet kom på onsdagkvällen. Man befarade först att de åtta dränkts av det iskalla vattenmassorna.

Bland annat grävde de sig ner uppifrån till en känd luftficka - bara för att upptäcka att den var tom.

Men tidigt i går lyckades en räddningsdykare simma genom en smal passage i grottan och mirakulöst nog hitta hela gruppen levande.

Enligt lokala medier hade den ende i gruppen som har erfarenhet av grottutforskning lett kamraterna till en klipphylla där det fortfarande fanns luft 80 meter från grottöppningen.

Där satt de och väntade på räddningen. Trötta och frusna - men vid liv.

Dykaren hade med sig dryck, mat och filtar till de instängda, som var nerkylda och utmattade men annars oskadda.

Pumparna skar ihop

Natten mot lördag kom ännu mer regn. De kraftiga pumpar som normalt skulle kunna få undan vattnet på cirka tre timmar klarade inte av jobbet utan havererade, vilket försenade räddningsaktionen ytterligare.

Går inte vattnet att pumpa undan kan räddningsarbetarna tvingas gräva sig ned 25 till 40 meter under markytan för att nå fram till avsatsen där eleverna sitter.

Tyska grottforskarförbundet VdHK har skarpt kritiserat besöket i grottan. Förbundet säger att gruppen varnats för att göra utfärden i det dåliga vädret men att varningen nonchalerades av arrangörerna.

Två personer som valde att stanna utanför grottan slog larm när de såg hur snabbt vattnet steg.

Petter Ovander, Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM