29-barnspappa fälld för månggifte

Riskerar 25 års fängelse

NYHETER

Här är Tom Green - gift med fem kvinnor och pappa till 29 barn.

Men en stor familj ger inte bara glädje.

I går fälldes han för polygami. Domen kan bli upp till 25 års fängelse.

Foto: AP
Tom Green bröt ihop vid förhöret i torsdags när han berättade om sitt och familjens liv. På lördagen fälldes han för fyra fall av bigami.

Tom Green, 52, bröt ihop när han berättade om sin och familjens livsstil under polygamirättegången som avslutades tidigt i morse svensk tid i mormon-delstaten Utah i USA.

Han fälldes för fyra fall av bigami och dessutom för att ha struntat i att betala underhåll för ett av sina många barn. Förutom ett kvarts sekel i fängelse kan pappa Green även tvingas betala upp till 250 000 kronor i böter.

Domen kommer att meddelas den 27 juni.

Första rättegången på 50 år

Det var den första rättegången för bigami i Utah på närmare 50 år och Tom Green kämpade för sin rätt att vara gift med de fem kvinnorna.

Själv tycker han att hans religiösa tro och religionsfriheten i USA ger honom den rätten. Men det argumentet bet inte på domaren Guy Burningham.

- Religion"är inte ett försvar i ett brottmål, förklarade domaren tidigare i veckan för sin jury.

Flydde undan förföljelser

Salt Lake City i Utah grundades av mormoner vid mitten av 1800-talet sedan grundaren Joseph Smith lynchats och hans överlevande anhängare under ledning av Brigham Young flydde just dit undan förföljelser och trakasserier för månggifte.

Att mormonerna tillämpade månggifte berodde bland annat på att många manliga mormoner mördades av rätttroende kristna.

Men i dag är månggifte mormonhistoria. Sedan över 100 år har kyrkan slutat stödja polygami. Trots det finns det fortfarande mellan 30 000 och 50 000 familjer i Utah där mannen är gift med flera kvinnor.

En av de mest aktiva och högljudda polygamisterna är 52-årige Tom Green som bland annat berättat om sitt liv - om sina 29 barn och sina fem hustrur - i flera tv-shower.

Barnen har delats in - i fem lag

Under rättegången har han förklarat att han blev polygamist efter att ha studerat "min historia, min familjs historia, min tros historia och min stats historia".

Åklagaren försökte ge en bild av en desperat familj som kräver 100 000-tals dollar i socialt stöd för att över huvud taget överleva.

Tom Greens advokat ville ge bilden av Tom Green som en ansvarskännande familjefar som kämpar för fru"ar och barn.

Jättefamiljen Green bor i dag i en husvagnspark i västra Utah. Fruarna Green delar upp sitt arbete i ett veckoschema.

Chef för allihop är hustrun Linda, 28. Det är hon som bestämmer vem som får tillbringa natten med Tom.

Barnen har av praktiska skäl delats in i fem lag, från A till E.

Petter Ovander, Caroline Olsson