Nio döda i flygattack

NYHETER

Den palestinske självmordsbombaren sprängde sig själv och fem andra i luften utanför ett köpcentrum i Netanya.

Några timmar senare svarade Israel med kraftiga flygattacker mot palestinska mål på Västbanken och i Gaza. Nio palestinier dödades.

Foto: AP
BOMB I KÖPCENTRUM Den palestinske självbombaren slog till mot ett köpcentrum i Netanya. Fem andra dog när bomben briserade. Några timmar senare attackerade israeliska flygvapnet Västbanken och Gaza. Nio palestinier dödades.

Över 100 personer skadades, många av dem svårt i gårdagens upptrappning av våldet.

Det israeliska flygvapnet har åtskilliga gånger satts in mot palestinska baser och fästen i Libanon och Syrien. Men inte sedan sexdagarskriget 1967 har flygvapnet attackerat Västbanken och Gaza.

Gazas hamn bombades

Den 21-årige självmordsbombaren slog till mot ett köpcentret Sharon Mall i den israeliska kuststaden Netanya. Säkerhetsvakterna tyckte att han verkade misstänkt. Men innan de hann ingripa lät 21-åringen bomben brisera.

21-åringen kom från staden Tulkarm, en av städerna som senare attackerades av flyget.

Trots att Hamas tog på sig ansvaret för terrorattacken slog de israeliska F 16-planen till mot flera av Yasser Arafats fästen. Bland annat bombades hamnen i Gaza. Inte sedan sexdagarskriget 1967 har det israeliska flygvapnet satts in direkt mot de palestinska områdena.

Talesmän för Hamas sa att gårdagens attack var den sjunde av tio planerade självmordsattacker mot Israel.

Svante Lidén