Nya israeliska helikopterattacker

NYHETER

NEW YORK

Israeliska helikoptrar anföll på lördagen åter den Palestinska myndighetens högkvarter i Jenin och Tulkarm på Västbanken. Samtidigt svor både islamiska Hamas och den Iranstödda rörelsen Hizbollah att hämnas fredagens israeliska attacker, som krävde minst elva människoliv.

Det var på lördagsförmiddagen ännu oklart om anfallen mot de palestinska högkvarteren i centrala Jenin och Tulkarm på norra Västbanken orsakat några större skador. Den israeliska armén uppgav att man undersöker uppgifterna, som kom från vittnen i staden.

Helikopterattacken följde på fredagens stridsflygsangrepp mot palestinska säkerhetsmål på Västbanken och i Gazaremsan. Dessa var en vedergällning för det självmordsattentat i ett köpcenter i turistorten Netanya som ledde till fem israelers död.

Våldsspiralen av vedergällningsattacker fortsatte på lördagen med att en högt uppsatt Hamasledare på Västbanken lovade att svara "mycket snart" på de israeliska angreppen.

Även Hizbollah sade att man kommer att hämnas en israelisk attack i fredags vid den libanesiska gränsen. Israeliska soldater skottskadade då två stenkastande libanesiska pojkar vid Fatimaporten, en gränsövergång till Libanon.

- Den fruktansvärda israeliska attacken mot libanesiska civila i fredags var ett nytt sionistiskt brott som inte kommer att förbli obesvarat, sade Hizbollah.

Flera andra våldsdåd utfördes i området. På natten till lördagen inträffade en kraftig explosion på ett nattöppet kafé i centrala Jerusalem. Enligt en polistalesman kom ingen människa till skada, men fönster i närheten krossades av detonationen.

Ytterligare två palestinier hittades döda i husspillror efter de israeliska flygattackerna, rapporterade sjukhuskällor på lördagen.

En palestinsk soldat tillhörande Palestinska nationella säkerhetsstyrkorna dödades av israelisk eld mot byn Silat al-Harthiah på norra Västbanken, uppgav radiostationen Palestinas röst och sjukhuskällor uppgav att en palestinsk bonde dödats av israeliska soldater vid Gazaremsans gräns mot Israel.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan kritiserade hårt fredagens israeliska räder mot palestinska områden. Han beskrev självmordsattacken som "en förfärande terrorhandling", men ansåg att Israels svar saknade proportioner.

- Jag kan bara betrakta detta svar som överdrivet och missriktat, sade FN-chefen i ett uttalande.

Effekten kommer bara att bli att den palestinska bitterheten ökar än mer, ansåg han.

En rad andra internationella ledare uttryckte också oro över hur våldet ständigt trappas upp i konflikten, däribland USA:s utrikesminister Colin Powell och Storbritanniens utrikesminister Robin Cook.

TT-AFP