Svensken borta i Kongos djungel

Nu pågår förhandlingar med hans kidnappare

NYHETER

Den 32-årige svensken Björn Rugsten som kidnappades av beväpnade män i Kongos djungler i torsdags är fortfarande försvunnen.

Han fördes bort tillsammans med ett 20-tal skogsarbetare från ett thailändskt skogsföretag.

Sent igår kväll uppges de första förhandlingarna med kidnapparna ha inletts.

Foto: REUTERS
Strider i området Där svensken Björn Rugsten kidnappades rasar sedan tre år komplicerade strider mellan trupper från Rwanda, Uganda och Burundi. Mai Mai-gerillan kämpar för lokalt självstyre.

På söndag förmiddag bekräftade utrikesdepartementet officiellt att svensken verkligen finns i den grupp som tagits tillfånga av en beväpnad grupp i östra Kongo-Kinshasa.

- Han kidnappades i mitten av veckan, antingen i onsdags eller torsdags. Det finns också uppgifter om att detta skedde på fredagen, men det tror vi inte stämmer, säger Bertil Jobeus vid UD:s pressjour till aftonbladet.se.

UD trappar nu upp ansträngningarna för att få loss Björn Rugsten. Bland annat undersöker man förutsättningarna att skicka egen personal till området där kidnappningen skedde.

- Det är ingen omöjlighet. Men man måste veta att det finns förutsättningar att ta sig fram dit. Terrängen är svårframkomlig och vi måste också arbeta i samråd med det thailändska företag svensken har anknytning till, säger Bertil Jobeus.

Björn Rugsten fördes bort från ett skogsavverkningsområde i Mangina i nordöstra Kongo i torsdags. Sedan dess har familjen inte hört av honom - vare sig hans hustrun i Kinshasa eller familjen i Sverige.

Pappan Jan Rugsten är nu på väg mot grannlandet Ugandas huvudstad Kampala och beräknas vara framme på måndag. Där väntar Björns hustru Cindy Pattersen-Rugsten.

Bägge står också i ständig kontakt med svenska ambassaden i Kampala.

Oklara omständigheter

- Jag hade läst om kidnappningen i tidningen, men har överhuvudtaget inte förknippat det med honom, säger halvbrodern Jim Rugsten.

Utöver Björn Rugsten kidnappades även 23 thailändare och en kenyan. Samtliga arbetade med mahognyavverkning för det thailändska skogsföretaget Dara Forest. Björn Rugsten ansvarade för bolagets timmertransporter.

Omständigheterna kring kidnappningen är fortfarande oklara. Enligt de första uppgifterna ligger politiska motiv bakom dådet.

Mai Mai-gerillan dementerar att de ligger bakom kidnappningen och hävdar att kidnapparna agerar helt på eget bevåg och helt enkelt kräver pengar för att frige sin gisslan.

- Vi fördömer kidnappningen, men vi fördömer även ockupationen av östra Kongo. Utan den hade inte detta inträffat, sa Kongos utrikesminister Leonard She Okitundu i en kommentar till dramat.

- Vi har andrahandsuppgifter om att det förekommer förhandlingar mellan kidnapparna och det thailändska företag dit svensken är knuten. Men vi vet ännu inte något om innehåll eller krav, säger Bertil Jobeus.

Offren uppges må bra

Enligt källor på den thailändska ambassaden i Nairobi inleddes förhandlingar med kidnapparna sent på lördagskvällen. Enligt samma källor uppges de kidnappade må efter omständigheterna bra.

Avverkningsområdet där Björn Rugsten försvann ligger i höglänt och svårframkomlig regnskog. Telekommunikationerna är i stort sett obefintliga. Under regnperioden, som pågår just nu, förvandlas de fåtaliga vägarna till oframkomliga lerdiken.

- Det är i princip omöjligt med kommunikationer i området, och de senaste dagarna har inte företagets satellittelefon fungerat heller, säger Bertil Jobeus.

Rugsten är född i Afrika

Den kidnappade Björn Rugsten är född i Afrika. Han arbetade tidigare under många år som biståndsarbetare, bland annat i Sudan och Somalia, och det var genom biståndsarbetet han träffade sin hustru, kanadensiska Cindy Pattersen-Rugsten. Paret fick barn för ett år sedan och flyttade nyligen till Kinshasa i Kongo.

Sedan ett par år tillbaka driver Björn Rugsten ett litet timmeråkeri tillsammans med sin far, Jan Rugsten, som arbetat arbetat och bott i Afrika i snart 40 år.

Kriget i gränstrakterna har pågått sedan 1998

Caroline Olsson, Fredrik Rundkvist