Luftficka blev hans räddning

Åtta ungdomar lyckligt räddade ur fransk grotta

1 av 2 | Foto: REUTERS
Fångna i tre dygn De åtta ungdomarna räddade sig upp på en luftfylld klippavsats när grottan svämmades över i onsdags. Först när räddningspersonalen lyckades sänka vattennivån kunde de nå friheten.
NYHETER

Trötta, frusna men lyckliga kunde de åtta ungdomar som suttit instängda i en fransk grotta komma ut i går kväll.

Ungdomarna har varit fångna i grottan sedan i onsdags, då vattnet steg.

Det var först med sprängmedel som räddningsmanskapet kunde sänka vattennivån så de schweiziska studenterna, fem män och tre kvinnor i 20-årsåldern, kunde nå friheten.

I onsdags gick de åtta schweiziska grotturisterna, trots varningar, in i Bief Parou-grottorna vid Goumois i franska Jurabergen. Vandringen var ett led i en överlevnadsträning.

Dykare simmade in med mat

Väl inne överraskades de av ihärdigt skyfall, som snabbt fyllde grottan. De åtta har hittills klarat sig tack vare en luftfylld klippavsats cirka 100 meter från grottöppningen.

Dykare hittade ungdomarna inne i grottan i fredags. Medan räddningsarbetet höll på, simmade dykarna in med mat och förnödenheter till gruppen.

De sju studenterna och deras guide gick in i berget utan speciell utrustning.

- De hade bara vanliga skor, anorak och jeans, sade Eric Zipper i räddningsgruppen i fredags kort efter att gruppen lokaliserats.

Omkring 150 människor har deltagit i räddningsoperationen. Dykare har sökt efter luftfickor och arbetare har pumpat ut vatten och borrat gångar in till hålrum.

Lars Söderberg

ARTIKELN HANDLAR OM