Du måste överge din taktik, Sharon

Wolfgang Hansson: Palestinierna går inte att kväsa med våld

NYHETER

Israels attacker skapar en grogrund för självmordsbombare i Gaza och Ramallah.

Om vanliga israeler vill känna sig säkra i vardagslivet måste deras ledare Ariel Sharon först överge sin taktik, öga för öga - tand för tand.

Palestinierna går inte att kväsa med våld.

Foto: GETTY IMAGES/AP
NY ATTACK Palestinska soldater genomsöker en polisbil efter en israelisk helikopterattack på Västbanken i går. Våldet leder till ökad risk för självmordsbombare skriver Aftonbladets Wolfgang Hansson. Lilla bilden: Israels premiärminister Ariel Sharon.

För några månader sedan hävdade Israels premiärminister Ariel Sharon att bara han kunde fixa freden.

Tala om att bryta ett vallöfte.

Sedan Sharon tog makten har ett palestinskt uppror - som han själv bidrog till att starta med sitt provocerande besök på Tempelberget - förvandlats till vad som börjar likna fullskaligt krig. Det började med stenkastning och gummikulor i höstas. Nu är det stridsflyg och skarp ammunition.

Sharons attacker har dödat många i Israel - framförallt bland palestinierna.

Palestiniernas svar i form av ett allt större antal terrorattacker var förutsägbart. Ju mer Israel drar åt tumskruvarna desto hårdare blir palestiniernas motstånd.

I dag finns många palestinska ungdomar som är villiga att dö martyrdöden.

Organisationer som Hamas som under fredsprocessen tvingades ligga lågt har nu befolkningens stöd.

Följden är att israelerna känner sig mer otrygga och hämndlysta än på många, många år. Varje gång de står på en busshållplats eller går in i en butik kryper rädslan i kroppen. Tänk om han som står där är självmordsbombare?

Hur många säkerhetskontroller israelisk polis och militär än upprättar går det aldrig att skydda sig mot fanatiska palestinier. Offren för den senaste bomben stod i kö för att gå igenom en metalldetektor på väg in i ett shoppingcenter.

Borde ha lärt sig läxan

Israelerna borde ha lärt sig läxan från drygt tio år tillbaka i tiden då de misslyckades med att slå ner det palestinska upproret, Intifadan. Till slut drog Israels dåvarande ledarskap slutsatsen att enda chansen att skapa trygghet för sitt eget folk var fred. De ledare som hade freden inom räckhåll med lät den rinna ur händerna bär ett stort ansvar.

Palestiniernas beslutsamhet har formats av 50 år som flyktingar. Våldet stärker bara deras vilja att kämpa och förgöra Israel.

Våldsspiralen är på väg att accelerera utom kontroll. Någon måste ta första steget till en nedtrappning.

Sharon spelar ett högt spel

När Ariel Sharon struntar i omvärldens vädjanden till Israel attt visa återhållsamhet får det en att undra om han har en hemlig agenda. Trappar Sharon upp våldet så att han till slut ska kunna ta tillbaka de ockuperade områden som Israel återlämnat till palestinierna? Försöker Sharon göra slut på Arafat för gott?

Att militären fått cart blanche att göra attacker inne på palestinskt område är ett tecken på det. Ett annat att Israel upprepade gånger attackerat Arafats högkvarter.

Sharon spelar ett högt spel där han själv kan bli offer, precis som så många israeliska ledare före honom.

Wolfgang Hansson