En dansk skalle åt hela Sverige

NYHETER

KÖPENHAMN

Knappt ett år efter Öresundsbrons invigning vill danskarna porta oss från bron, Tivoli och Nyhavn. Uppviglade av Ekstra Bladet bojkottar de hela Sverige - tills vi stängt Barsebäck.

Men danskar går att muta, med öl.

- Stäng bara den där "lorten" så tycker vi om er igen, försäkrar Jimmy Andersen, 53, och skålar glatt.

Foto: TOMAS BERGMAN/BILDBYRÅN040 AB
GÅR ATT MUTA MED EN ÖL - HVER GANG Danskarna bojkottar Sverige - åtminstone tills vi stängt Barsebäck. Men Jimmy Andersen på kuttern Birgitte Helle i Nyhavn låter sig mutas av en pilsner och bjuder ombord Aftonbladets reporter. "Stäng bara den där "lorten" så tycker vi om er igen", försäkrar han och skålar glatt.

Vi svenskar har kämpat länge med vår obesvarade kärlek till Danmark, landet där de hygger sig och dricker bajer hela dagarna.

Vi har sårats av slagord som "Håll Danmark rent - följ en svensk till färjan" och förödmjukats av att de numera kallar vår valuta för "svenska sloty".

Och nu är det dags igen. I påskas råkade Göran Persson säga att Barsebäck 2 kanske inte kan stängas 2003 utan först när "vi vet att vi kan försörja Sverige med ström på ett säkert sätt".

Tryckte upp knappar

Genast drog kvällstidningen Ekstra Bladet igång en hatkampanj mot oss och lät trycka upp knappar med texten "Hvad skal vaek? Barsebäck".

Till och med statsminister Poul Nyrup Rasmussen tog på sig en på ett socialdemokratiskt toppmöte i Berlin förra veckan, bara för att reta Göran Persson.

Det är knappt man vågar tala svenska i Nyhavn. Men Jimmy Andersen på kuttern Birgitte Helle låter sig mutas av en pilsner och bjuder ombord Aftonbladet för att prata svenskhat.

"Vi blev bortjagade"

- För 20 år sedan var jag med i en demonstration mot Barsebäck, säger han. Vi var nog ett tjugotal båtar med ett dussin personer på varje som seglade dit.

- Vi skrek slagord och blev bortjagade av svenska polisbåtar, det var riktigt livat.

Jimmy Andersen skålar och dricker glatt av den erbjudna fredsölen.

- Jag ser gärna att ni stänger Barsebäck nu, men annars har jag ett förslag. Döp om kärnkraftverket till atomforskningscenter, för det har vi ett eget i Roskilde!

När vi slutit fred med Jimmy Andersen beslöt sig Aftonbladet för att uppsöka den lede fi i hans egen borg.

Bortvisade från Ekstra Bladet

Utrustade med fredspipa knackade vi på hos Ekstra Bladet, men blev resolut bortvisade.

- Vi har inte tid, löd den officiella förklaringen. Men ni kan ta det lugnt, i morgondagens tidning attackerar vi inte svenskar.

- Vi skriver bara om att det inte går att få tag på jodtabletter på hela Själland!

Jette Knudsen, 48, Odense:

- Vi hatar inte svenskarna, vi ska faktiskt till Stockholm i morgon! Det är bara Barsebäck vi inte tycker om. Det måste ni stänga.

Chano Hanse, 32, Köpenhamn:

- Jag har inget emot svenskar men Barsebäck är "noget lort". De svenska flickorna är söta.

Mikael Madsen, 28, Köpenhamn:

- Jag hatar inte svenskar, jag tycker ni är professionella. Ni har ju Volvo! Men det där Barsebäck borde ni stänga nu. Det är obehagligt att det ligger så nära oss.

Lone Brandel, 35, Köpenhamn:

- Vi kanske har mindervärdeskomplex gentemot er! Eller så kanske det beror på att vi hade Skåne en gång i tiden och att svenskarna tog det ifrån oss.

Lars Munk-Jensen, 32, Fredriksund:

- Det ligger i kulturen, vi har alltid hatat svenskar! Så känner väl alla grannfolk? Däremot har jag inget emot Barsebäck, jag litar på att ni klarar säkerheten bra där.

7 skäl för danskar att älska Sverige:

Vi har krigat - i mer än 100 år

Ingrid Carlqvist