En femte misstänkt gripen för dubbelrån

NYHETER

KARLSTAD

Ytterligare en man, en 37-årig göteborgare boende i Linköping, har gripits misstänkt för att ha varit med om dubbelrånet i Charlottenberg i Värmland den 26 april.

Därmed har polisen fångat in fem män som man tror genomförde det välplanerade rånet mot Nordbanken och Westra Wermlands Sparbank.

37-åringen har varit efterlyst och anhållen i sin frånvaro sedan i onsdags. Polisen har haft flera adresser i Linköping under uppsikt. Under lördagseftermiddagen tog sig tungt beväpnad polis in i mannens bostad och grep 37-åringen, rapporterar Östgöta Correspondentens radioredaktion.

Mannen fördes under söndagen till Karlstad för förhör. Trots att det nu sitter fem man misstänkta för rånen kan det bli flera, enligt Mats Persson, vakthavande befäl i Karlstad.

- Det är väl inte helt klart om det stannar vid detta. Vi har ju plockat in de här efter hand. Jag vill nog inte uttala mig vidare om det kan bli flera, säger Persson till TT.

Två flyktbilar

Den femte medlemmen i rånarligan kom polisen på spåren "genom fortsatt utredningsarbete". Mer än så säger inte polisen. Mannen är misstänkt för delaktighet i grovt rån samt häleri.

Mannens uppgift under rånet vill polisen inte heller säga något om. Han kan ha kört någon av flyktbilarna, polisen tror att de använde sig av minst två bilar. Under polisjakten efter rånarna kastade de ut så kallade spanska ryttare för att stoppa polisen. Det lyckades också när en polisbil fick punktering.

Vid rånet tog en av rånarna hand om Nordbanken medan en annan gick in i Sparbanken. De bägge bankerna ligger ungefär hundra meter från varandra. En tredje rånare bevakade scenen utanför beväpnad med en automatkarbin.

De flydde i en silverfärgad Saab. Det vet man, och senare i en kombibil, tror polisen.

Någon vecka efter rånet greps två 21-åriga män i Köpenhamn. De avslöjades då en av männen försökt växla 50 000 norska kronor på ett växlingskontor.

I hans bil hittades 600 000 kronor i olika valutor. Den andre 21-åringen greps strax efter på ett hotellrum. Både männen kommer från Stockholmstrakten.

Långbänk

De har begärts utlämnade men eftersom de vägrat acceptera utlämning dras ärendet i långbänk av de danska myndigheterna enligt alla juridiska regler. Fallet lär till sist hamna i danska justitiedeparmentet.

Efter ytterligare någon vecka greps en 29-årig man i Hjorthagen i Stockholm samt en 25-åring i Halland. Ingen av de gripna har någon anknytning till västra Värmland.

Polisen ser ut att vara på väg mot en lösning av dubbelrånet i Charlottenberg. Däremot är det fortfarande oklart vem som låg bakom ett annat dubbelrån i västra Värmland för drygt ett år sedan i Årjäng.

TT: Kan de misstänkta Charlottenbergsrånarna även ligga bakom de rånen?

- Nej, den kopplingen drar vi inte i nuläget, säger Mats Persson.

Bertil Åkesson/TT