Grattis baby Blair, 1 år i dag

NYHETER

Grattis, lejonet Blair!

Inte pappa Tony alltså.

Medan Storbritanniens premiärminister förbereder sig för val passade hans yngsta son Leo på att fylla ett år på söndagen.

Lille Leo George Blair väntades hålla sitt första födelsedagskalas vid poolkanten på premiärministerns officiella sommarhus Chequers. ett nätt litet trevåningsresidens i klassisk brittisk herrgårdsstil, byggt i rött tegel med några dussin rum och en gigantisk mönsterklippt gräsmatta i fonden.

Året som gått har varit ett av de mer omtumlande - i alla fall för en nyfödd.

Leo fick sina första tänder i november förra året.

Han har dessutom rest tusentals mil innan han kunde gå och varit mitt i den politiska hetluften utan att göra annat än jollra.

Bland resorna med mor och far kan nämnas semester i Italien, men också en träff med president Chirac i Frankrike och en annan med president Clinton i USA.

"Leo håller mig på jorden"

Baby Blair har också träffat drottning Elizabeth på den brittiska kungafamiljens sommarresidens Balmoral.

- Leo håller mig på jorden. Och det mest fantastiska är att jag vet att allt han vill ha av mig är att jag är mig själv, säger Tony Blair till Sunday People.

- Precis som mina andra tre barn bryr han sig inte om ifall jag är premiärminister eller inte, om jag är känd eller inte eller om min bild finns i tidningen.

- Jag kan vara på väg till en tuff utfrågning och ha huvudet fullt av frågor som kan tänkas dyka upp, och bara vända mig om för att titta på Leo som leker. Då faller allt på plats, säger en stolt pappa.

Mamma Cherie och pappa Tony har varit stenhårda när det gäller att skydda alla sina barn från offentlighetens ljus.

När nyheten kom att paret skulle få ett sladdbarn gick inte bara skvallerpressen i spinn. Premiärministerns residens formligen av journalister och fotografer från hela världen.

Populära bilder

Men precis som för syskonen Euan, 17, Nicky, 15 och Kathryn, 13, har föräldrarna gjort allt för att paparazzi inte ska kunna smygfotografera Leo.

Paret Blair har också vädjat till den brittiska pressen och försökt stoppa alla typer av publicitet som berört barnen.

I stället har hela familjen ställt upp på gruppfoton på villkor att man fick sälja bilderna och ge bort pengarna till valfritt ändamål.

Första bilden på den nyfödda Leo i armarna på mamma Cherie, med pappa Tony i uppknäppt blå jeansskjorta bredvid, blev en jättesuccé.

Hittills har bilderna dragit in en halv miljon kronor som oavkortat skänkts som stöd till vård av cancersjuka barn och kvinnor som drabbats av bröstcancer.

Caroline Olsson