Församlade i sorgen

Många ville visa sympati för de ungas anhöriga

NYHETER

Södertälje var i går en stad i sorg.

Svartklädda människor åkte från den ena sidan av staden till den andra för att dela sorgen med de anhöriga.

Människor möttes i sorglokalerna där ljudet av gråt hördes överallt.

Foto: PETER KNOPP
STAD I SORG Anhöriga och vänner till de omkomna pojkarna samlades på flera ställen i Södertälje i går. Nyheten om tragedin spred sig snabbt, bland annat via text-tv och internet, och människor strömmade till för att hedra de omkomna.

Söndagens viktiga fotbollsmatch i superettan mellan Assyriska och Västra Frölunda inleddes med en tyst minut.

Läktarna var glesare besatta än vanligt.

- Vi delar sorgen med våra bröder i Syrianska ungdomsförbundet och

har stoppat all aktivitet under sorgearbetet, säger Robil Haydari, ordförande i Assyriska ungdomsförbundet.

Åkte tidigare än planerat

Enligt uppgift valde ungdomarna att lämna Göteborg för att åka tillbaka till Södertälje tidigare än planerat. De ville delta i en minnesgudstjänst för att hedra en anhörig till en av spelarna som avlidit.

Fick veta via internet

Nyheten om tragedin spred sig snabbt. Några fick beskedet i kyrkan. Andra via text-tv och internet.

- De flesta syrianer/assyrier som bor i Södertälje är sammanlänkade på ett eller annat sätt. Därifrån sprids det snabbt till grannorterna och till slut till våra bröder runtom i världen, säger Robert Halef, Syrianska riksförbundets ordförande.

Åtta olika hemsidor berättade i går om tragedin. Flera skrev personliga brev och förklarade vilka föredömen de omkomna varit.

"Som en stor familj"

- Jag träffade dem varje dag. Vi var alla som en stor familj. Två av dem verkade tillsammans med mig i gruppen Trygga Fornhöjden. De var föredömen för många av oss. De spred glädje. Det är svårt att hitta ord, säger vännen Ester Minasson, 20.

Under hela söndagen åkte de sörjande från plats till plats för att besöka olika anhöriga. För att be, prata och gråta ut.

Kvinnorna grät öppet

De samlades i grupper. Många kvinnor grät högt och öppet. Efter att en grupp människor visat sin sympati fortsatte de till nästa plats. De närmsta vännerna återkom flera gånger.

Senare under eftermiddagen dök även långaväga resenärer upp. En del kände inte de omkomna eller deras anhöriga. De ville helt enkelt bara delta.

- Vi har alla barn i den åldern och blev lamslagna, sa en äldre kvinna med gråten i halsen.

"De ville åka hem"

- Det är en tragedi för oss. Kanske kunde vi gjort något annorlunda. Vi hade ordnat logi för dem under natten i Göteborg. Men de ville åka hem. Det är inte så lätt att styra ungdomar, säger Behcet Barsom, chefredaktör för den syrianska tidskriften Bahro suryoyo.

Fredrik Engström, Nuri Kino