Norge till attack mot Heimerson

”Vissa sprider rykten för att sabotera”

1 av 2 | Foto: AP
Försöker mäkla fred Norges Erik Solheim har varit nära att sammanföra de stridande parterna i Sri Lanka. Här träffar han ledaren för de tamilska tigrarna.
NYHETER

Det norska utrikesdepartementet går till attack mot Aftonbladets Staffan Heimerson.

I går skrev Staffan Heimerson om hur Norge hoppade av från sitt medlarjobb på Sri Lanka. Anledningen: Norge hoppades få fler röster till sin kampanj för att komma in i FN:s säkerhetsråd.

Erik Solheim gjorde ett lovvärt jobb som medlare mellan de tamilska tigrarna och Sri Lankas ledare; han var nära att sammanföra de stridande parterna.

Men Staffan Heimerson skriver att norska UD gjorde en taktisk helomvändning när Norge skulle väljas in i säkerhetsrådet. För att vinna Sri Lankas röst förvandlades Solheim till "brevbärare" mellan de två sidorna istället för medlare.

"Ointelligent skrivet"

"Men när det gällde att vinna plats i säkerhetsrådet var Oslo redo att krypa. Det var nästan lika viktigt som att vinna vinter-OS till Lillehammer," skriver Heimerson.

- Osedvanligt ointelligent skrivet, säger Karsten Klepsvik, presstalesman på norska UD.

Han säger att det aldrig varit tal om den slags kohandel som Heimerson skriver om.

Senast i förra veckan mötte Solheim representanter för de stridande parterna.

- Men det är klart att vissa sprider rykten för att sabotera Norge för den roll vi spelar på Sri Lanka. Men man måste ju välja vem man vill lyssna på, säger Klepsvik.

Svante Lidén