Vanligt med sidouppdrag bland tjänstemän

NYHETER

Var fjärde tjänsteman på näringsdepartementet och finansdepartementet har privata intressen - också inom de områden där departementen är verksamma.

Något som kan skada förtroendet för dem.

En av fyra tjänstemän på näringsdepartementet och finansdepartementet sitter i styrelsen för privata bolag eller äger delar av egna handelsbolag, visar en granskning som Sveriges Radios ekoredaktion har gjort.

Det handlar om bolag som bland annat ägnar sig åt ekonomisk spekulation, IT, turism och konsultverksamhet - områden där de egna departementen har inflytande över lagstiftning och kontroll

Detta trots att tjänstemännen inte får ha bisysslor som skadar förtroendet för dem.

- Det kan vara sysslor som helt enkelt gör att allmänheten förlorar förtroendet för min funktion, min roll som statstjänsteman, säger Lilian Wiklund, rätts- och expeditionschef på finansdepartemnetet, till Ekot.

Rent praktiskt är det svårt för allmänheten att kontrollera tjänstemännens bisysslor, eftersom de enligt nuvarande regler inte är skyldiga att berätta om dem.

Tjänstemännen kan fråga sin chef om de kan uppfattas som jäviga i och med att de har privata intressen, men. Men det gör de inte speciellt ofta.

- Det är sällan som det aktualiseras, så vitt jag har förstått, säger Lilian Wiklund till Ekot.

Maria Saving