”Nu räcker det inte längre för en klack att bara vara flest och höras mest”

NYHETER

Det är viktigt att hängivna supportrars arbete uppmärksammas på ett positivt sätt. Emellertid kan jag ha synpunkter på att fansen rangordnas, men det kan ju bero på att BK Häcken noterade en blygsam 42:a plats... Hammarby IF:s placering på tronen är väl inte mycket att säga om. Stämningen på Söderstadion kan ju knappast ha bara med själva arenan att göra. Bajenfansen drar sig inte för att stämma upp till sång och är man ett par tusen i klacken så hörs man och det är ju det det hela går ut på: att höras så att man stöttar sitt lag, att överrösta motståndarnas supportrar och att ha kul tillsammans. Just nu verkar det pågå ett slags kapprustning mellan fansen.

Det räcker inte längre att vara flest och att höras mest. Nu ska man också ha otroligt dyra jumboflaggor och en miljon kiloton konfetti inför varje match, vilket i sig inte behöver vara av ondo. Tifon av alla påhittiga slag välkomnas med öppna armar, men det bör inte ske på bekostnad av sång, dans och ramsor.

Det bästa tifot är du själv som supporter. Första steget är att alltid bära matchtröja och halsduk och att komma i god tid till arenan. Steg två är att ha med sig en påse hemmagjord konfetti, som är både billigt och effektfullt.

Det tredje och lite mer seriösa steget är att bära något slags fana, antingen köpt eller hemmasydd. De flaggor som finns att köpa brukar vara lite små för att vara riktigt effektfulla, så köp lite tyg för ett par hundra. Ett lämpligt mått är 1,5 X 1,0 meter. Ansiktsmålningar är både lätt och billigt att ordna själv. Tänk dock på att färgen bör vara vattenbaserad.

Och så tillbaka till själva listan: Jag anser att det är positivt att fansen uppmärksammas för all den tid och möda som läggs ned på till exempel ett stort tifo. Att roliga och fyndiga sånger och ramsor uppskattas och ger bra poäng i rankningen. Ifrågasätter dock nödvändigheten av att ständigt förnya sång- och ramslistorna, särskilt med tanke på den reportoar som Änglarna har. Till nästa år ser jag gärna att fansen rankas sport för sport och att detta sker först efter säsongens slut.

Simon Siljehed

ARTIKELN HANDLAR OM