Minister: Kidnappade svensken snart fri

NYHETER

Den 32-årige svensk som kidnappades av beväpnade män i Kongos djungler i onsdags kommer att släppas om någon dag.

Det uppgav den thailändske utrikesministern Surakiart Sathirathai i morse.

Kidnapparna ska heller inte ha begärt någon lösen för svensken.

Den thailändske utrikesministern säger att den goda diplomatin har övertygat maimai-milisen om att den 32-åriga svensken och de 23 thailändare som ingår i gisslan inte stöder regeringsfientliga styrkor.

- Vi har informerats av Thailands ambassadör att de inte hålls som gisslan för lösen utan för att milisen ville få klart för sig om de stöder rivaliserande styrkor. Det har nu gruppen förvissat sig om och den förväntas släppa dem om en eller två dagar, säger utrikesminister Surakiart, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Svenska UD hade i förmiddags ännu inte nåtts av nyheten att ett frisläppande är att vänta inom kort.

- Det här måste vi kolla upp direkt. Det låter mycket glädjande, säger Bertil Jobéus vid UD:s presstjänst till aftonbladet.se.

Det var i onsdags som den 32-årige svensken och de 23 thailändarna fördes bort från ett skogsavverkningsområde i Beni-regionen mellan Goma och Bunia i nordöstra delen av landet. Sedan dess har de anhöriga inte hört av svensken. Varken hans hustru i Kinshasa eller familjen i Sverige.

Den kongolesiska maimai-gerillan opererar huvudsakligen i de djupa skogarna i nordöst och genomför attacker mot sina fiender med allt från spjut och machetes till maskingevär och granatkastare.

Komplicerat krig

I det område där kidnappningen genomfördes pågår ett komplicerat krig sedan tre år tillbaka. Trupper från Rwanda, Burundi och Uganda och allierade rebellgrupper bekämpar regeringsstyrkor från Angola, Namibia och Zimbabwe, som stöder regimen i Kinshasa.

I detta krig står den kongolesiska maimai-gerillan på regeringens sida. De kräver ett fullständigt tillbakadragande av ugandiska och rwandiska trupper från landet.

I kriget står stora ekonomiska intressen på spel, inte minst den värdefulla skog som avverkas.

Den kidnappade svensken har tillbringat stora delar av sitt liv i Afrika och bland annat jobbat som biståndsarbetare i området. Sedan ett par år tillbaka driver han ett mindre timmeråkeri tillsammans med sin far.

Claes Thunblad