Polisen avlivar apmannen

Nu bötfälls ryktesspridare

NYHETER

- Apmannen har aldrig funnits.

Det säger nu polisen i indiska Dehli, staden som i mer än en vecka levt i skräck för en hårig mördare, hälften apa och hälften människa.

Masshysteri drabbade staden efter rykten om att apmannen smög på gatorna om nätterna och anföll folk.

Teckningar på den håriga varelsen sattes upp och hundratals människor vittnade om att de sett monstret.

Apmannen blev dessutom snabbt en populär nyhet över hela världen.

Polisen tillsatte för fyra dagar sedan en specialgrupp med uppgift att stoppa hysterin. Då hade flera personer dött efter att i panik flytt från vad de trott varit den hårige mördaren.

En ung man omkom då han hoppade från sin balkong i ett försök att fly från apmannen.

Ytterligare en man och en gravid kvinna har också dött under panikartad flykt efter inbillningar om att apmannen förföljt dem.

Ryktesspridare stoppas

- Våra undersökningar visar att det aldrig funnits någon sådan varelse. Det handlar om rykten som spridits som en löpeld, säger en medlem av polisens specialgrupp till Times of India.

Sedan ett par dagar anhåller polisen alla som sprider rykten om apmannen. Man tvekar inte heller att utdöma böter för den som skrämmer upp grannarna, vilket gett snabbt resultat: antalet larm om överfall har i princip upphört.

Hittills har polisen förhört 46 personer som alla säger sig ha blivit anfallna av apmannen.

- Vi har dragit slutsatsen att de flesta av dem fått skador då de flytt i panik, säger polisen som inte hittat något verkligt offer.

Apmannen fixade lyset

Sedan den 10 maj har polisen i Dehli fått 300 samtal med tips om apmannen. De flesta visade sig vara bluff.

- Många av incidenterna har drabbat fattiga i östra och nordöstra Dehli. Det finns inga konkreta bevis som stödjer att de blivit anfallna av en apman, säger polisen.

Enligt läkare har skadorna varit ordinära. Inget tyder på att de skulle ha orsakats av apbett eller liknande.

Polisen har trots noggranna efterforskningar inte heller kunnat hitta några vilda vanliga apor som kunnat göras ansvariga.

Man konstaterar ändå att inget ont som inte har något gott med sig.

Många fattiga områden i Delhi har fått sin hittills mycket osäkra elförsörjning tryggad efter larmen om apmannen. Detta eftersom myndigheterna beslutat förstärka gatubelysningen och se till att den verkligen är tänd på nätterna.

Caroline Olsson