Larsson pekade med hela handen...

Curman blir rik på sina fallskärmar

1 av 2 | Foto: URBAN ANDERSSON
MED GRÅTEN I HALSEN En skakad Maria Curman talade med bruten röst och lät förstå att hon kände sig berövad både hedern och äran när hon fick sparken från SVT. Men att självmant säga upp sig - och därmed gå miste om fallskärmen på 3,3 miljoner - föll henne aldrig in: "Jag tycker att om styrelsen har den uppfattningen, så får styrelsen också ta konsekvenserna. Vi har ett avtal."
NYHETER

Första fallskärmen utlöstes 1992.

Två årslöner.

Nästa kom i går.

Två nya årslöner, lika med 3,3 miljoner.

Maria Curman har blivit förmögen på att först ha fått sparken som vice vd och nu som vd.

Men Maria Curman fick vd-sparken att framstå som ett tungt, tungt pris för "heder och ära". Det var så hon uttryckte det, enda gången hennes röst vibrerade och nästan inte bar.

Och hon valde att prata om en fiktiv person, inte sig själv.

- Om det mot all förmodan, och det är verkligen ingenting jag önskar, skulle bli nödvändigt för någon i ledande position att lämna... att vederbörande får behålla sin heder och ära.

Tycker du att du fått göra det?

- Jag har ju en erfarenhet från mediavärlden, men från andra områden än public service. Från näringslivet. Och där hanterar man såna här saker på ett helt annat sätt.

Ett sätt som du föredrar?

- Ja, jag föredrar det.

Har du blivit fråntagen din heder och ära?

- Det får väl andra bedöma. Att arbeta i Sveriges television är som att arbeta i ett skyltfönster.

Den som i så fall fråntog Maria Curman "heder och ära" var SVT:s styrelseordförande Allan Larsson. Om honom sa Maria Curman:

- Jag har inga kommentarer i den frågan.

Tänkte aldrig säga upp sig

Maria Curman medgav att hon gjorde fel när hon köpte aktier i konkurrerande MTG. Och att hon och Allan Larsson haft olika syn på arbetsfördelningen mellan vd:n och programdirektören.

Men att själv säga upp sig, och gå miste om fallskärmen, föresvävade henne aldrig.

- Jag tycker att om styrelsen har den uppfattningen, så får styrelsen också ta konsekvenserna. Vi har ett avtal.

1992 höll Birgitta Johansson-Hedberg, i dag vd på Föreningssparbanken, i yxan. Maria Curman fick gå som vice vd för läromedelsföretaget Liber sedan de hamnat på kollisionskurs. Maria Curman kom snabbt tillbaka, värvad av Bonniers.

Nu måste hon ta sats på nytt. Efter två fallskärmar som gett någonstans mellan fyra och fem miljoner kronor. Något nytt jobberbjudande finns inte.

- Ha, ha... jag har knappt svarat i telefon. Jag tycker det är en ganska komisk fråga. Jag ser fram emot en lång, skön sommar.

- Min familj mår bra. Och jag mår bra själv. Jag ska ta hand om min familj och mina vänner. De har blivit satta på efterkälken.

Svensk televisions senaste vd tog farväl av sin

arbetsplats med en för SVT just nu inte särskilt upplyftande formulering.

- Jag är ingen publik person. Det var inte publik jag sa ja till.

Detta har hänt

Leif-Åke Josefsson