Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

– Jag sålde mina Telia-aktier i dag

Jessica Ritzén möter Kjell Kullberg

    Han satte färg i tv-apparaten och lotsade SVT in i digitalåldern.

    Men nu har SVT:s grå eminens fått sitt kanske svåraste uppdrag. Att skapa tillfälligt lugn och ro i kaoset efter Maria Curman.

    Kjell Kullberg verkar väl förberedd. Nye tillförordnade vd:n har redan klippt företagskortet och snabbsålt oönskade aktier.

EN DOLDIS TRÄDER FRAM Kjell Kullberg har fört en ganska anonym tillvaro under alla sina år på SVT. Nu tar han över vd-stolen efter Maria Curman, men tänker inte sitta där längre än nödvändigt.   EN DOLDIS TRÄDER FRAM Kjell Kullberg har fört en ganska anonym tillvaro under alla sina år på SVT. Nu tar han över vd-stolen efter Maria Curman, men tänker inte sitta där längre än nödvändigt. Foto: URBAN ANDERSSON

1 Vill du verkligen ta plats i katapultstolen?

– Det har varit en katapultstol men nu är det dags att ge medarbetarna lite arbetsro. Jag fick frågan under förmiddagen och accepterade under förutsättning att jag hade ledningens, fackets och en enhällig styrelses förtroende. Det fick jag klartecken för under dagen.

 

2 Har du fått paniksälja några aktier?

– Jag har sålt aktier i dag, ja. Jag hade 300 Telia-aktier som jag valde att sälja nu när jag tillträder som vd.

 

3 Varför sålde du dem så snabbt?

– Telia är ju inget konkurrerande företag men det är ett företag som vi har affärsrelationer med. Jag äger inga medieaktier och jag har informerat styrelsen om mitt övriga aktieinnehav.

 

4 Och annars sköter du din ekonomi?

– Ja, det gör jag. Jag har avstått från företagskreditkort, jag hade det tidigare men märkte att mina köp vid något tillfälle inte registrerades, och trots att jag ringde och påpekade det vid flera tillfällen debiterades jag aldrig. Efter ett år bestämde jag mig för att klippa kortet.

 

5 Har du alltid drömt om att bli vd?

– Nej, det här är en plikt. Företaget behöver lugn och ro. Och jag har tidigare, under förre vd:n Sam Nilssons tid, hoppat in som ställföreträdande vd under semestrar och när han varit borta.

 

6 I stället för en räknenissa får SVT nu en tekniknisse?

– Det här är en tidsbegränsad tjänst och det är inte aktuellt att ta över vd-skapet. Men jag är civilingenjör, arbetar i dag som utvecklingschef och har hand om många av de här frågorna, skillnaden blir att jag nu får ta ett större ansvar.

7 Vad tycker du om Maria Curman och den senaste turbulensen?

– Jag har själv arbetat nära Maria Curman och uppskattar henne som chef. Jag vill inte kommentera styrelsens beslut.

 

8 Vad anser du är SVT:s största problem?

– Vi har en oerhört stor kompetens inom företaget men en obalans i ekonomin. Vi har för lite reserver och för stora fasta kostnader.

 

9 Så du vill höja tv-licensen och sparka personal?

– Nej, vi har inget program för att banta personalen just nu. Under året kommer cirka 250 personer att lämna företaget, ingen får sparken utan vi har kunnat lösa det med förtida avgångar. Däremot anser jag att om man vill ha balans på rundradiokontot så skulle tv-avgiften vara högre. Men det är riksdagen som fattar sådana beslut.

10 Vad tittar du helst på i SVT:s utbud?

– Jag ser helst på nyheterna som jag anser håller en hög kvalitet. Jag tycker personligen om kulturnyheterna, det är något som vi jobbat med att bryta ut i många år och det blev lyckat.

 

11 Och vad är då det sämsta i tablån?

– Vi har inte de allra fräschaste långfilmerna. Särskilt inte med tanke på att tittarna i dag har tillgång till kabel-tv och filmkanaler. Men det finns i dag inget ekonomiskt utrymme att förbättra det.

 

12 Många tycker att programmen går för sent, tänker du ändra på det?

– Vi visar redan programmen flera gånger än tidigare som en utökad service. Den digitala tekniken har gett oss möjligheten till det.

Jessica Ritzén
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet