Brutal våldtäkt på 17-årig flicka

Bands efter dådet och skållades i badkar

NYHETER

En 17-årig flicka utsattes i mitten av april för en brutal gruppvåldtäkt i sin lägenhet. Därefter bands hon och skållades i badkaret.

Tre män häktades i helgen, misstänkta för dådet.

- Jag har svårt att finna ord för hur förnedrande och vidrigt tillvägagångssättet är, säger kammaråklagare Jan Frykman till aftonbladet.se.

De häktade männen är mellan 20 och 24 år gamla. En av dem dömdes 1997 för inblandning i en uppmärksammad gruppvåldtäkt i Södertälje.

Stockholms tingsrätt valde i helgen att häkta männen som skäligen misstänkta för medhjälp till grov våldtäkt.

Domstolen anser det bevisat att 17-åringen blivit våldtagen, men finner det inte klargjort av vem eller vilka.

”Två har förgripit sig på henne”

Kammaråklagare Jan Frykman har för avsikt att senast på fredag presentera material som kan få männen häktade på starkare grunder.

- Jag påstår att det är tre personer som har tagit sig in i lägenheten. Min bild av det hela är att två av dem har förgripit sig på henne. Det har skett växelvis dem emellan, säger han till aftonbladet.se.

Natten till den 14 april i år hade den 17-åriga flickan några bekanta på besök i sin lägenhet i Stockholm. Enligt åklagaren återvände de nu häktade männen till lägenheten senare på natten.

Flickan väcktes av att flera personer hade tagit sig in och stod i hennes sovrum.

- Hon blir avsliten sina kläder och brutalt våldtagen. Rummet är nedsläckt och hon har svårt att urskilja personernas utseende, säger Jan Frykman.

Torterades efter dådet

Efter våldtäkten bands flickan till händerna och fick en strypsnara runt halsen. Männen placerade henne i badkaret och tappade upp skållhett vatten.

Innan de lämnade 17-åringen körde de in en apelsin i munnen på flickan.

- Överhuvudtaget har jag svårt att finna ord för hur förnedrande och vidrigt tillvägagångssättet är, säger Jan Frykman.

- Inte nog med att hon våldtas, utan hon skändas på det grövsta.

Flickan låg i badkaret ett bra tag innan hon lyckades ta sig loss genom att bita av ett av de rep som höll henne fången. Därefter kunde hon larma efter hjälp.

Några timmar senare greps de nu misstänkta männen. Från början troddes de bara skyldiga till trafikbrott, men under förhören med dem började polisen misstänka att de låg bakom även våldtäkten.

Väntar på DNA-prover

Senast på fredag måste åklagaren presentera material som kan få männen häktade på starkare grunder.

Han hoppas att hans främsta bevisning ska bli de DNA-prover som tagits. Blodprov från männen ska jämföras med den sperma som hittats i flickan.

Männen förnekar att de skulle ha förgripit sig på flickan.

- De medger att de har varit där under kvällen, men påstår att de har lämnat lägenheten och inte kommit tillbaka, säger Jan Frykman.

Maria Saving