En av de misstänkta tidigare dömd för våldtäkt

NYHETER

Advokat Ann-Marie Bonde företrädde flickan som utsattes för en gruppvåldtäkt i Södertälje 1995.

Hon är mycket förvånad över att en av de dömda nu misstänks vara inblandad i ett liknande brott.

- Det här låter ju dessutom oerhört förslaget och sadistiskt, säger hon.

Gruppvåldtäkten i Södertälje sommaren 1995 fick stor uppmärksamhet. En 18-årig flicka som var kraftigt berusad våldtogs upprepade gånger i en bil på en parkeringsplats.

De tre män som åtalades för dådet dömdes av tingsrätten, men friades av hovrätten. Hovrättens motivering var att flickan inte var tillräckligt full för att befinna sig i hjälplöst tillstånd.

I september 1997 avgjorde Högsta Domstolen slutgiltigt i målet. De tre männen fälldes - en av dem för våldtäkt och sexuellt utnyttjande, två av dem för sexuellt utnyttjande.

En av de dömda, en i dag 24-årig man, misstänks nu för inblandning i ännu en gruppvåldtäkt, den här gången i södra Stockholm.

Något som förvånar advokat Ann-Marie Bonde, som företrädde flickan i Södertälje-målet.

- I det fall jag hade hand om var flickan väldigt berusad och männen utnyttjade situationen, säger hon till aftonbladet.se.

- Men stämmer uppgifterna i det här fallet så är det ett steg värre, det måste jag säga. Och då är det häpnadsväckande att den här pojken återfinns igen i en sådan här grupp.

Får ofta vård i fängelset

De män som döms för sexualbrott får ofta vård och behandling under den tid de sitter i fängelse. Vilket många också behöver, säger Ann-Marie Bonde.

Eftersom den nu inträffade våldtäkten genomförts på ett så brutalt sätt, tror hon att den misstänkte 24-åringen kan få genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

- Det kan ge en vägledning av vad han har för behov. Kanske är det inte fängelse utan sluten vård han behöver. Men det här är ju bara spekulationer från min sida.

Enligt Ann-Marie Bonde är det ovanligt med återfall när det gäller gruppvåldtäkter.

- Ja, men däremot är de ofta inblandade i annan kriminell verksamhet - typ stölder och misshandel, säger hon.

Maria Saving