"Hit med bilnycklarna annars skjuter vi!"

Rånarna hotade Gösta inne på gården

NYHETER

Rånarna stormade in på Gösta Olssons gård med polisen hack i häl.

- De krävde att få min bil annars skulle de skjuta mig, berättar Gösta för aftonbladet.se.

Han blev vittne till hela den dramatiska skottlossningen mot polisen. Han såg polisbilen explodera och såg sedan sin ladugård brinna ner.

Poliserna hann aldrig besvara elden.

Det skulle bli en vanlig arbetsdag. Gösta Olsson, 75, satt på stentrappan hemma på gården i Gullarp utanför Osby i Skåne och mekade.

- Jag satt och jobbade med motorsågen, jag var ensam och skulle byta kedjor. Vi skulle bygga en trappa i eftermiddag, berättar Gösta för aftonbladet.se.

Klockan var runt elva på förmiddagen när dramat startade.

- Då kom de med väldig fart och körde rätt i väggen. Polisen kom efter och ropade att jag skulle hålla mig undan, berättar Gösta.

Han hann aldrig springa in i huset. I stället flög de tre rånarna på honom och viftade med skjutvapen. De hade demolerat sin egen bil och var på jakt efter en ny.

Bilen antände huset

- Rånarna hoppade ur bilen och på mig och sa att jag skulle lämna nycklarna till min bil "Annars skjuter vi!".

Gösta svarade bestämt att han inte hade nycklarna på sig.

- Bilen stod i garaget och jag hade nycklarna inne i bostadshuset. Så jag sa bestämt och skarpt att nycklarna hade jag inte här, berättar han.

- Alla hotade mig med vapen, tre stycken och skrek "Hämta nycklarna till bilen!"

Precis då kom polisen. Rånarna började skjuta vilt mot polisbilen, som fattade eld och närmast exploderade.

- De sköt ett tiotal skott på polisbilen och den gick i brand. Polisen körde bilen mot huset medan den brann, för att komma närmare. De körde direkt mot väggen och det brann för fullt, berättar Gösta.

Tvingade polisen släppa vapen

En av poliserna rusade ur bilen under den våldsamma beskjutningen.

- Han kastade sig in i svinhuset och gömde sig. Han slog in en dörr och sprang in där annars hade de skjutit honom, berättar Gösta.

Den andre polisen slängde sig ner.

Enligt polisen i Skåne besvarade polispatrullen aldrig elden. Under vapenhot tvingades minst en av poliserna i stället lämna ifrån sig sina tjänstevapen.

En av patrullens pistoler återfanns senare intill den utbrända polisbilen. Den hade inte avfyrats. Inte heller den andre patrullmannens vapen var avfyrat.

Enligt Gösta använde alla tre rånarna sina skjutvapen.

- Alla tre sköt mot poliserna. Sedan försvann de i den vita bilen. Den var rätt så demolerad då, lamporna var inslagna. Den röda flyktbilen satte de fyr på inne i skogen innan.

Brandkåren dröjde en halvtimme

Pärsen för Gösta var inte över när rånarna försvann.

Han tvingades stå bredvid och se sin gård brinna ner. Elden från den brinnande polisbilen spred sig snabbt till den vinkelbyggda ladugården och flera gårdsbyggnader totalförstördes.

- Bilen brann hela tiden. Vi trodde inte att det skulle ta huset, men det kom ett par vindpustar som blåste så elden kastade sig på husen, säger Gösta.

Han ringde larmtjänst som lovade att vara där på fem minuter.

- Men det tog en halvtimma innan de var här. Hade brandkåren kommit i tid hade vi klarat husen, säger Gösta bedrövat.

Det kunde blivit värre. För mindre än en vecka sedan stod hela djurbesättningen där det nu bara finns rykande ruiner.

Nu var ladugården tom. Djuren släpptes ut på bete så sent som i torsdags och skadorna efter elden begräsades till husen.

- Nu hoppas jag bara att de tar dessa rånare, säger Gösta.

Caroline Olsson