Grejen som får tyst på snarkarna

1 av 2 | Foto: ANDERS CARLSSON
Sven-Ola Jonsson med tandställningen som stoppar hans snarkning och ger hustrun Helen nattro.
NYHETER

Nu är det slutsnarkat!

Marie Marklund, 52, har uppfunnit en tandställning som hjälper två av tre snarkare.

- Den har gett mig ett nytt liv. Och inte minst min hustru Helen. Tidigare slog och petade hon mig minst 20 gånger varje natt, säger förre storsnarkaren Sven-Ola Jonsson, 61.

Specialtandläkare Marie Marklund i Umeå tog fram den första prototypen 1984. En av anledningarna till hennes engagemang var hennes snarkande man.

Efter många helger och arbete sena kvällar finns i dag en tandställning som fungerar. Bevisligen.

500 000 medelålders svenskar lider av snarkning. Marie Marklunds tandställning hjälper både mot snarkning och viss form av andningsuppehåll, så kallad sömnapné.

- Tandställningen skjuter fram underkäken. Då hålls tungan och mjuka gommen fram och täpper inte igen luftvägarna, säger hon.

60-80 procent blir hjälpta

Efter en sömnutredning på sjukhuset får patienten veta om han eller hon kan få en tandställning. Den är gjort i mjukplast och anpassas individuellt.

- Över 60 procent av patienterna har blivit hjälpta. Bland dem som sover mest på rygg blir hela 80 procent befriade från sina snarkbesvär.

Sven-Ola Jonsson och hustrun Helen sover nu båda dubbelt så mycket sedan Sven-Ola skaffade tandställning.

- Nu kanske jag hör något ljud i veckan. Men jämför med att höra det hela nätterna och knappt kunna sova. Det är helt fantastiskt, säger Helen.

Sven-Ola provade först en ansiktsmask som var kopplad till en kompressor.

- Den funkade inte alls. Då fick jag en ställning i hårdplast som jag hade i två år, och nu har jag en i mjukplast och har inga som helst problem att sova med den.

Förutom kraftig snarkning hade Sven-Ola långa andningsuppehåll i sömnen. Ibland på upp emot en halv minut.

Operationerna har minskat

Lungläkare Annika Wallin hyllar tandställningen.

- Vi utför numera nästan inga operationer. Vid operation blir man vanligen endast av med snarkningen. Med tandställningen försvinner oftast även andningsuppehållen. Många sjukhus har varit restriktiva med tandställning men den sprider sig snabbt.

Landstinget subventionerar tandställningen om den anses effektiv för patienten. Kostaden blir då 200 kronor per besök. Första året krävs i snitt fyra besök. Tandställningen är gratis.

Fler sätt att bli av med snarkning

Fredrik Engström