”Sälj ut Systemet på börsen”

Anders Björck (m) till attack mot svensk alkoholpolitik

NYHETER

Anders Björck (m), riksdagens förste vice talman, vill avskaffa Systembolaget i dess nuvarande form.

Systembolaget bör privatiseras och konkurrensutsättas, skriver Björck på DN Debatt i dag.

Foto: TOMMY MARDELL
Anders Björck (m)

I samband med att Vin & Sprit säljs ut, borde leda till att också Systembolaget börsintroduceras. Det anser Anders Björck, som i en debattartikel i Dagens Nyheter går till attack mot den svenska alkoholpolitiken.

- Vår svenska ordning på området, med rötter i ett annat samhälle än dagens Europa, lever vidare trots att verkligheten snabbt rycker undan benen för en isolerad svensk modell, skriver Anders Björck.

"Börsnotera Bolaget"

Han är övertygad om att Vin & Sprit på sikt kommer att få en annan ägare än den svenska staten. Samtidigt med den utförsäljningen - om inte ännu tidigare - bör också Systembolaget privatiseras, anser Björck.

Olika lösningar för hur detta ska gå till är möjliga, skriver han, och den tekniskt enklaste är att börsnotera bolaget.

- Om denna modell väljs måste den kombineras med att andra aktörer släpps in på detaljhandelssidan, skriver Anders Björck på DN Debatt.

"Kontroll från samhället"

- Konsumentarna får då välja mellan Systembolagets sortiment och service och andra aktörer. Självfallet förutsätter detta en rimlig och effektiv kontroll från samhällets sida.

Anders Björck drar paralleller till hur det gick till när Sverige fick reklam i tv. Satellit- och kabel-tv tvingade fram en förändring, och så kommer det att bli också med Systembolaget.

Monopolet kommer att bli tekniskt omöjligt, vilket är en kapitulation inför verkligheten, anser han.

Maria Saving