Sharons invit avvisas av palestinierna

”Inget eld upphör förrän Israel slutar bygga bosättningar”

NYHETER

I går lovade Israels premiärminister Ariel Sharon att Israel lägger ner sina vapen om palestinierna gör samma sak.

Ett uttalande som bara är ett led i israelernas plan att bygga ut bosättningarna, anser man från palestinskt håll.

- Vi tillbakavisar allt Sharon sagt om eld upphör, säger Ahmed Abdel Rahman, palestinsk talesman.

Trots Ariel Sharons utspel, och trots att försvarsminister Benyamin Ben-Eliezer beordrat den israeliska armén att bara svara på direkta attacker, fortsatte stridigheterna natten till i dag.

Både den palestinska och den israeliska sidan har accepterat den nyligen offentliggjorda Mitchell-rapporten om krigets orsaker, rapporterar TT-Reuters.

Åkrar och odlingar förstörda

Enligt Ariel Sharon är rapporten en positiv utgångspunkt för nya förhandlingar med palestinierna. Men att rapporten samtidigt kräver ett stopp för byggandet av bosättningar i de palestinska områdena tillbakavisar han.

Innan försvarsministern gjorde sitt uttalande om eld upphör, fortsatte israeliska styrkor sina attacker på palestinskt område, enligt palestinska källor. Vid intrången ska bland annat schaktmaskiner ha använts för att förstöra åkrar och odlingar.

Hizbollah trappar upp

Nu klargör också den palestinska Hizbollah-gerillan att man helhjärtat kommer att ställa upp och slåss mot Israel om det blir nödvändigt.

I går samlade Hizbollah tusentals deltagare till ett möte i en förort till Beirut, uppger TT-Reuters.

- Vi ska finnas om ett svärd över fiendens nacke längs hela den konstgjorda gränsen mot Palestina, sa shejk Hassan Nasrallh, ledare för rörelsen.

"Plan för att utöka bosättningar"

I går kväll bad Israels premiärminister Sharon palestinierna att lägga ner sina vapen.

- Jag uppmanar till ett fullständigt eld upphör i området. Och jag upprepar att om palestinierna accpeterar det här förslaget, så kommer vi omedelbart att upphöra med eldgivningen, sa han.

En del i planen att utöka bosättningarna, anser Ahmed Abdel Rahman, en av Yasser Arafats närmaste män.

- Det palestinska folkets svar på den fortsatta aggressionen är att fortsätta med intifadan, för att försvara sig och för att slå tillbaka mot ockupationen, sa han.

Maria Saving